Strety medzi policajtmi a radikálmi na Ukrajine stále neutíchajú

TA3 TASR SITA
25.1.2014 07:36

Európska diplomacia aj dnes tlačí na Ukrajinu, aby upokojila situáciu v uliciach a hovorila s opozíciou. Eurokomisár pre rozšírenie Štefan Füle sa už včera stretol s prezidentom Viktorom Janukovyčom aj s opozíciou. Riešili najmä útoky na novinárov.

Ukrajinská opozícia odmieta Janukovyčovu ponuku na dva vládne posty

Ukrajinská opozícia odmieta ponuku prezidenta Viktora Janukovyča na dva vysoké posty vo vláde. Pred svojimi stúpencami to v sobotu večer vyhlásil jeden z hlavných opozičných lídrov Vitalij Kličko.
Ako ďalej informovala agentúra DPA, zástupcovia opozície trvajú na svojich podmienkach, v ktorých žiadajú odstúpenie prezidenta Janukovyča a vypísanie predčasných volieb.

Podľa dostupných informácií ponúkol prezident opozičnému lídrovi Arsenijovi Jaceňukovi funkciu premiéra, zatiaľ čo Kličkovi ponúkol post vicepremiéra pre humanitárne záležitosti.
Jaceňuk podľa agentúry AP síce deklaroval, že opozícia je pripravená prevziať vedenie v krajine, avšak nie v podobe, akej ju avizoval prezident.

Janukovyč sa opäť stretol s opozíciou

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa v sobotu opäť stretol s lídrami opozície s cieľom nájsť riešenie pokračujúcej krízy v krajine. Janukovyč rokuje s vodcom strany Udar (Úder) Vitalijom Kličkom, šéfom nacionalistickej strany Svoboda (Sloboda) Olehom Tjahnybokom ako aj lídrom strany Baťkivščina (Vlasť) Arsenijom Jacenjukom, informoval popoludní prezidentský palác. Štvrtkové rozhovory medzi prezidentom Janukovyčom a opozičnými lídrami priniesli len malé ústupky zo strany ukrajinskej vlády. Opozícia z nich vyjadrila sklamanie, keďže očakávala oveľa viac.

Janukovyč sľúbil len prepustenie aktivistov zadržaných počas protestov, odmietol však splniť hlavné požiadavky, ktorými sú predčasné parlamentné a prezidentské voľby, okamžité odstúpenie vlády i prezidenta ako aj zrušenie opatrení namierených proti demonštrantom, ktoré uzákonili minulý týždeň. V piatok prezident navyše avizoval, že urobí zmeny vo vláde, opozícii to však stále nestačí. Demonštrácie na Ukrajine majú už podľa vlády tri a podľa opozície až šesť obetí.

Komisár EÚ Štefan Füle rokuje s vládnymi a opozičnými predstaviteľmi

Rada Európy by mala zohrať sprostredkovateľskú rolu v zostrujúcich sa sporoch na Ukrajine, vyhlásil ukrajinský opozičný politik Arsenij Jaceňuk. Informovala o tom agentúra DPA.

"Bez sprostredkovateľskej účasti našich západných partnerov sa táto politická kríza len ťažko skončí," povedal Jaceňuk po stretnutí s komisárom EÚ pre rozšírenie a susedskú politiku Štefanom Fülem.

Do úvahy by prichádzalo zriadenie osobitného výboru ukrajinského parlamentu, ktorý by v spolupráci s Radou Európy vyšetril "zločiny" spáchané počas krvavých udalostí, ktoré sprevádzali demonštrácie v krajine, povedal Jaceňuk.

Füle bude dnes pokračovať v rokovaniach s oboma stranami konfliktu.

V hlavnom meste krajiny dnes v noci znova došlo k zrážkam. Demonštranti hádzali na bezpečnostné zložky kamene a zápalné fľaše, policajti odpovedali použitím dymových granátov. V Kyjeve opäť horeli barikády.

Prezident Viktor Janukovyč v piatok vyjadril ochotu k ústupkom, no opozícia to považuje iba za zdržiavaciu taktiku. Opozičný predstaviteľ Vitalij Kličko vyzval Janukovyča, aby odstúpil.

Demonštranti sa pokúsili obsadiť budovu ministerstva energetiky

Približne 100 protivládnych demonštrantov sa dnes v centre Kyjeva pokúsilo obsadiť budovu ukrajinského ministerstva energetiky. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinského ministra energetiky Eduarda Stavického.

"Zaznamenali sme pokus o obsadenie budovy. Prišlo sem približne 100 ľudí, niektorí ozbrojení. Postavil som sa pred nich a povedal som im, že ak pokojne neopustia budovu, celá ukrajinská energetika skolabuje," uviedol v telefonickom rozhovore pre agentúru Reuters Stavickij. Dodal, že demonštranti odišli, ale zablokovali vstup do budovy. "To, čo sa tu deje, je priamym ohrozením ukrajinskej energetiky," povedal Stavickij.

Demonštranti obsadili v meste na západe krajiny vládnu budovu

Stovky protivládnych demonštrantov obsadili dnes budovu oblastnej samosprávy v meste Vinnycia ležiacom približne 180 kilometrov juhozápadne od Kyjeva. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa britskej televízie ITV sa o to isté pokúsili v piatok aj v meste Černovice (Černivci).

Až do minulého týždňa sa demonštranti sústreďovali najmä v Kyjeve, pričom na iných miestach sa konali len menšie protesty. Od nedele, keď došlo v hlavnom meste k ozbrojeným zrážkam medzi demonštrantami a poriadkovými silami, však prívrženci opozície obsadili niekoľko vládnych budov aj na západe krajiny, kde má prezident Janukovyč a jeho vláda malú podporu.

Ukrajina protestujúci (SITA).jpg

Zraneniam podľahol ďalší demonštrant

Ďalší ukrajinský demonštrant, ktorý utrpel vážne zranenia pri zrážkach s políciou, zomrel v nemocnici. Informovali o tom v sobotu úrady v Kyjeve. Jeho smrťou sa zvýšil oficiálny počet obetí na tri, podľa opozície je ich však už šesť. "Mal vážne zranenia, podstúpil niekoľko operácií, zomrel však v nemocnici," uviedla v Kyjeve hovorkyňa pre oblasť zdravotníctva.

Podľa strany Svoboda je obeťou 45-ročný Roman Senyk, ktorý pri stredajších zrážkach s políciou utrpel ťažké zranenia pľúc. Hovorca strany uviedol, že ho postrelili do hrude. Opozícia tvrdí, že počet obetí násilností, ktoré vypukli na okraji hlavnej protestnej zóny v nedeľu, jeho smrťou stúpol na šesť. Oficiálne sú však potvrdené len tri: okrem najnovšej obete sú to Ukrajinec arménskeho pôvodu a občan Bieloruska, z ktorých obaja mali strelné zranenia. Polícia však trvá na tom, že ich nezabili bezpečnostné sily.

Pozrite si dianie v Kyjeve naživo

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok