Snowden: Na nespravodlivý proces sa do USA nevrátim

TASR
24.1.2014 07:49

Bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry Edward Snowden sa vo štvrtok vyjadril, že neexistuje možnosť, aby sa vrátil do vlasti na spravodlivý proces za platnosti súčasných amerických zákonov.

Snowden: Na nespravodlivý proces sa do USA nevrátim
SITA

V online rozhovore, z ktorého citovala agentúra Associated Press, Snowden povedal, že vrátiť sa by bolo najlepším riešením. Ale nemôže to urobiť, pretože by mu nebolo umožnené argumentovať na súde, že konal vo verejnom záujme, keď odhalil programy masového sledovania NSA. Snowden povedal, že Kongres by mal posilniť právnu ochranu tak, aby pokrývala všetkých udavačov.

Snowden žije v Rusku, kde získal dočasný azyl. V USA mu hrozia žaloby za krádež vládneho majetku a neoprávnené zverejnenie informácií rezortu národnej obrany a tajných spravodajských informácií. Rozhovor s ním zorganizovala skupina, ktorá zbiera peniaze na jeho obranu. Rozhovor pojala ako šancu pre Snowdena odpovedať na otázky verejnosti.

Americký minister spravodlivosti Eric Holder vo štvrtok povedal, že je otvorený diskusii o vyriešení postavenia Snowdena, ale vylúčil možnosť udeliť mu milosť za prezradenie vládnych programov sledovania. Vo vysielaní televízie MSNBC Holder povedal, že udelenie milosti "by bolo priveľa".

Biely dom opakovane vyzval Snowdena na návrat do USA, kde by čelil obvineniam z trestných činov za svoje odhalenia, informovala agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok