Prezident Peres nesúhlasí s premiérom vo veci židovského štátu

SITA
22.1.2014 16:51

Izraelský prezident Šimon Peres nesúhlasí s požiadavkou premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý dohodu o mieri na Blízkom východe podmieňuje palestínskym uznaním Izraela za židovský štát.

Prezident Peres nesúhlasí s premiérom vo veci židovského štátu
SITA

Podľa v stredu zverejnených informácií denníka Izrael Hajom má prezident iný názor, no verejne ho zatiaľ neprezentoval. Dôvodom jeho odlišného postoja je fakt, že to podľa neho môže poškodiť minulý rok opätovne začaté rozhovory medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Tí odmietajú uznanie Izraela za židovský štát, keďže sa obávajú, že by tým palestínski utečenci prišli o nárok na návrat na územia, kde pred viac ako 65 rokmi vznikol Izrael. Podľa Peresa je preto Netanjahuovo trvanie v tejto veci "nie nevyhnutné". Premiér však zo svojej pozície ustúpiť nemieni, čo potvrdil aj kanadskému premiérovi Stephenovi Harperovi, ktorý je na návšteve krajiny.

Izraelsko-palestínske mierové rokovania sa opätovne rozbehli minulý rok po dlhodobom prerušení. Stalo sa tak najmä vďaka úsiliu amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho. Problematické záležitosti ako izraelská výstavba na okupovaných územiach Západného brehu sú však stále nevyriešené a to vrátane Netanjahuovej požiadavky o uznanie Izraelu za židovský štát či bezpečnostnej situácie na sporných územiach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok