Utečenec prepašoval fotografie dokazujú mučenie al-Asadovým režimom

SITA TA3
21.1.2014 16:31

Bývalí medzinárodní prokurátori a súdni znalci uviedli v utorok, že majú dôkazy od sýrskeho utečenca, ktoré dokazujú, že sýrsky prezident Baššár al-Asad systematicky zabíjal a mučil približne 11 000 ľudí.

Vyšetrovatelia preskúmali tisíce fotografií, ktoré prepašoval zo Sýrie bývalý fotograf sýrskej vojenskej polície. Správu, ktorú zverejnili denník The Guardian a televízia CNN, dokazuje hlad, škrtenie a bitie a ukazuje na kosť vychudnuté telá s otvorenými ranami. Fotografie zverejnili deň pred začatím medzinárodnej konferencie v Ženeve, ktorej cieľom je rokovanie o ukončení krvavej občianskej vojny v Sýrii, ktorá však mučenie zajatcov odmieta.

Britský minister zahraničia William Hague povedal, že správa "ponúka ďalšie dôkazy systematického násilia a brutality páchaných na občanoch Sýrie režimom prezidenta al-Asada". Správu napísali Desmond de Silva, bývalý hlavný prokurátor špeciálneho súdu o Sierra Leone, Geoffrey Nice, bývalý vedúci prokurátor súdu s juhoslovanským prezidentom Slobodanomn Miloševičom a David Crane, ktorý obžaloval libérijského prezidenta Charlesa Taylora. Súčasťou správy je aj výpoveď súdneho patológa, ktorý skúmal masové hroby v Kosove a experta na digitálne snímky.

Fotograf, uvádzaný pre jeho osobnú bezpečnosť pod menom Caesar, predložil približne 55 000 digitálnych záberov 11 000 zajatcov od začiatku povstania v Sýrii v marci 2011.

Tvrdil, že všetky obete zomreli v zajatí pred tým, ako boli odvezené do vojenskej nemocnice na fotografovanie. Medzi obeťami vo veku približne 20-40 rokov bola len jedna žena.

"Toto je prvý dokázateľný dôkaz o tom, čo sa stalo najmenej 11 000 ľuďom, ktorí boli mučení, odsúdení a potom zjavne odstránení," povedal de Silva.

Pozrite si správu expertov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok