Izraelský parlament odmenil kanadského premiéra búrlivým potleskom

TASR TA3
21.1.2014 13:47

Kanadský premiér Stephen Harper povedal v pondelok poslancom izraelského parlamentu, že akékoľvek prirovnávanie židovského štátu k apartheidu v Juhoafrickej republike je "odporné", za čo si vyslúžil ich obrovský potlesk.

Dvaja nahnevaní arabskí poslanci však Kneset opustili. Informovala o tom agentúra Reuters.

Harper pricestoval na návštevu židovského štátu v čase, kedy dokonca aj niektorí členovia izraelskej vlády prejavujú obavy z bojkotovania izraelského tovaru, ak rokovania s Palestínčanmi nepokročia. Harper v Knesete uviedol, že niektorí kritici Izraela sa oddávajú "novému antisemitizmu".

"Najhanebnejšie je, že niektorí otvorene nazývajú Izrael štátom apartheidu," povedal poslancom v Jeruzaleme po stretnutí s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom v Predjordánsku.


"Pomyslite na tú pokrútenú logiku a nepochybnú zlobu... Je to ohavné," dodal. Vyslúžil si tým búrlivý aplauz a podpichovačné slová od dvoch arabských poslancov, ktorí potom v hneve sálu opustili.


Arabi tvoria iba 20 percent obyvateľstva Izraela a často sa ponosujú  na diskrimináciu. Palestínčania obviňujú Izrael, že voči nim uplatňuje politiku apartheidu.


Väčšina krajín sveta považuje židovské osady na okupovaných územiach za ilegálne a medzinárodné kampane bojkotujúce produkty vyrobené v týchto osadách v Predjordánsku znervózňujú izraelských politikov. Ministerka spravodlivosti Cipi Livniová počas víkendu v izraelskej televízii varovala, že Izrael by mohol čeliť podobnej izolácii ako v minulosti režim apartheidu v Juhoafrickej republike.


Harper
vo svojom vystúpení podporil izraelských predstaviteľov, ktorí minulý týždeň označili postoj niektorých západných krajín k Izraelu za "pokrytecký".

Kanada už dlho podporuje Izrael a pri hlasovaní v OSN v roku 2013 bola proti tomu, aby Palestínčania získali postavenie štátu a v ten istý rok prerušila vzťahy s Iránom.


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu usporiadal v nedeľu pre
Harpera a jeho manželku slávnostnú večeru, na ktorej vyzdvihol jeho "odvážny a morálny postoj k pravde".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok