Globálny turizmus zaznamenal vlani nárast počtu turistov o 5 %

TASR
20.1.2014 20:41

Globálny turistický priemysel ako celok zaznamenal vlani väčší ako očakávaný nárast počtu zahraničných návštevníkov, a to medziročne o 5 % približne na 1,08 miliardy osôb. Vyplýva to z najnovších údajov Svetovej organizácie OSN pre cestovný ruch (UNWTO), ktoré dnes zverejnila agentúra Sinchua.

Globálny turizmus zaznamenal vlani nárast počtu turistov o 5 %

Napriek zložitej ekonomickej situácii v mnohých častiach sveta sa počet ľudí, ktorí sa minulý rok rozhodli odcestovať do zahraničia, zvýšil o 52 miliónov osôb. A tento trend pokračuje aj v tomto roku, konštatuje UNWTO.

Svetová organizácia pritom odhadovala, že globálny turistický ruch zaznamená v roku 2013 nárast počtu zahraničných návštevníkov o 4 % až 4,5 %.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že v roku 2013 najviac stúpol počet zahraničných turistov v ázijsko-tichomorskom regióne, medziročne o 6 %, pričom najstrmší rast turistov, a to o 10 %, zaznamenali krajiny juhovýchodnej Ázie.

Aj Afrika sa minulý rok mohla tešiť zo 6-% prírastku zahraničných návštevníkov vďaka relatívnemu oživeniu cestovného ruchu na severe kontinentu.

Európu napriek ekonomickým problém vlani navštívilo o 5 % viac zahraničných turistov ako v roku 2012. Za tento prírastok vďačí starý kontinent 7-% zvýšeniu počtu zahraničných návštevníkov najmä v strednej a východnej Európe. Podľa UNWTO je pozoruhodné, že najväčší prírastok počtu turistov zaznamenali štáty najviac zasiahnuté krízou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok