Federer postúpil do štvrťfinále, vyrovnal Connorsov rekord

SITA
20.1.2014 14:17

Švajčiarsky tenista Roger Federer je posledným štvrťfinalistom dvojhry mužov na grandslamových Australian Open v Melbourne. V pondelok si v osemfinálovom 4. kole poradil s Francúzom Jo-Wilfriedom Tsongom za 112 minút presvedčivo 6:3, 7:5, 6:4.

Federer postúpil do štvrťfinále, vyrovnal Connorsov rekord
SITA

V Rod Laver Arene čelil jedinému brejkbalu, a to za stavu 4:3 v treťom sete. S hrozbou si poradil. Na tomto podujatí stále nestratil ani set.

Federer vynikol na "winnery" 43:20, zároveň urobil o 7 nevynútených chýb menej (21:28). Zvládol 34 zo 41 zákrokov pri sieti, Tsonga len 11 z 25. Víťaz si pripísal 88 % fiftínov rozohraných vlastným prvým podaním, premenil 3 zo 7 brejkbalov.

"Myslím si, že som dnes zahral naozaj dobre. Proti Jo-Willymu treba vytiahnuť ten najlepší tenis, pretože on má ambíciu diktovať tempo. Podľa mňa som však tentoraz väčšinou mal taktovku ja. Jo človeka núti počínať si agresívne. Inak totiž on vyráža vpred a len ťažko sa obhadzuje. Moja taktika dobre fungovala," cituje Federera agentúra AFP. Švajčiar prekonal Francúza aj v exhibičnom zápase na prahu tohto turnaja - vtedy 6:7 (5), 6:3, 7:5.

Miestny šampión zo sezón 2004, 2006, 2007 a 2010 Federer vyrovnal rekord Američana Jimmyho Connorsa v počte postupov do štvrťfinále na úrovni veľkej štvorky v tzv. otvorenej ére. Podarilo sa mu to 41. raz, na južnej pologuli jedenástykrát bez prerušenia. Na predchádzajúcich dvoch Majors sa pritom lúčil už skôr: na Wimbledone ho v 2. kole šokujúco zastavil Ukrajinec Sergij Stachovskij a na US Open v osemfinále Španiel Tommy Robredo.

Tridsaťdvaročný bazilejský rodák Federer bude medzi najlepšími ôsmimi čeliť Britovi Andymu Murraymu, proti ktorému má bilanciu 9:11. V trénerskom zázemí pôjde o atraktívnu konfrontáciu Švéda Stefana Edberga s Čechom Ivanom Lendlom.

Niekdajší líder svetového rebríčka Federer, aktuálne 6. v renkingu, naposledy hral s Murraym vlani práve na AO: v semifinále mu nestačil náskok 2:1 na sety. V semifinálovej fáze pri rieke Yarra neuspel tretí rok za sebou. Proti 28-ročnému finalistovi Australian Open 2008 Tsongovi (10.) upravil Federer na 10:4, revanšoval sa mu za trojsetovú prehru zo štvrťfinále vlaňajšieho Roland Garros. Vo štvrťfinále AO 2013 proti rovnakému rivalovi zvládol päťseťák.

Nik v tzv. otvorenej ére nedosiahol päť celkových triumfov na Grand Slame Pacifiku a Ázie. Okrem Švajčiara teraz má takúto šancu aj Srb Novak Djokovič.

Sedemnásťnásobný šampión z úrovne veľkej štvorky Federer štartuje na 57. vrcholnom podujatí za sebou, čo je rekord. Dosiaľ sa o takýto primát delil s Juhoafričanom Waynom Ferreirom. 

Dvojhra mužov - 4. kolo (osemfinále): 
Roger Federer (Švaj.-6) - Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-10) 6:3, 7:5, 6:4 za 112 minút

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok