Brusel vyšetruje tender na obnovu železnice pri Trenčíne

SITA
16.1.2014 11:04

Európska komisia (EK) začala vyšetrovať už uzavretý železničný tender na modernizáciu 12-kilometrového traťového úseku Zlatovce - Trenčianska Teplá pre rýchlosť do 160 kilometrov za hodinu. Informuje o tom v najnovšom čísle týždenník Trend.

Brusel vyšetruje tender na obnovu železnice pri Trenčíne
SITA

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) z verejnej súťaže dvakrát vylúčili najlacnejšiu ponuku skupiny Skanska, ktorá chcela železnicu zmodernizovať za 201 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Zákazku napokon získalo na jeseň roku 2012 Združenie pod Brezinou vedené spoločnosťou TSS Grade, a. s. s druhou najlacnejšou ponukou vo výške 245 mil. eur. Skanska označila svoje vylúčenie za diskrimináciu, mala podozrenie z manipulácie pri opätovnom vyhodnotení tendra a podala sťažnosť do Bruselu.

"EK zaradila prípad do tzv. systému EU Pilot, v rámci ktorého skúma nedostatky členských štátov pri dodržiavaní smerníc EÚ. Ak Slovensko tieto nedostatky neodstráni alebo sa neobháji, EK môže začať proti nemu konanie o porušení zmluvy, tzv. infringement. Výsledkom môžu byť pokuty, prepadnutie eurofondov, finančné korekcie a odškodnenie vylúčenej spoločnosti," uviedol Trend.

Prípad dostali na stôl koncom vlaňajška slovenskí úradníci. Úrad vlády podľa týždenníka vyzval ministerstvá spravodlivosti a dopravy a Úrad pre verejné obstarávanie, aby sa vyjadrili do 15. januára. EK sa domnieva, že SR porušuje smernicu o postupoch verejného obstarávania a zároveň skúma, či ju vôbec správne premietlo do národnej legislatívy. Slovenské úrady podľa komisie v tomto konkrétnom prípade poškodili Skansku a na Slovensku zlyháva revízny systém. Komisia si myslí, že pochybili aj súdy, lebo v tomto prípade bolo fakticky odňaté právo na obhajobu oprávnených záujmov účastníka revízneho konania, teda skupiny Skanska.

Vyšetrovanie prípadu by malo trvať päť mesiacov. EU Pilot je skrátené konanie, ktoré Brusel zaviedol pre rýchlejšie riešenie sporov s členmi EÚ. Členský štát má na zodpovedanie otázok desať týždňov. Ďalších desať má komisia na rozhodnutie. "Ak EK potvrdí svoje domnienky a okolnosti vylúčenia Skansky označí za protiprávne, Slovensko by malo problém napraviť. To však už nebude možné, keďže TSS Grade má podľa zmluvy hotovú takmer tretinu prác. Vrátiť Skanske zákazku by bolo až nemožné. Bruselu by tak zostala možnosť Slovensko pokutovať," informoval Trend.

SR môže podľa právnika Maple & Fish Viliama Karasa dostať paušálnu pokutu 896 tis. eur, resp. denné penále až do zjednania nápravy. Skanska by mohla ďalšie peniaze vymáhať od štátu ako odškodné za zmarený zisk. Okrem toho by SR prišla o možnosť financovať výstavbu z eurofondov. Brusel môže uplatniť aj tzv. korekcie, čiže plošné zníženie platieb napríklad pre celý Operačný program Doprava. Zoškrtané eurofondy sa dajú presunúť do iných projektov, ale keďže ich treba dokončiť do konca roka 2015, môžu byť takéto presuny problematické.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok