Od upálenia Jana Palacha uplynulo 45 rokov

TA3 TASR youtube
16.1.2014 10:38

Praha si dnes pripomína tragickú udalosť spred 45 rokov. 16. januára 1969 šokovala komunistické Československo správa o tom, že sa mladý študent upálil na Václavskom námestí. Jan Palach sa týmto spôsobom snažil protestovať proti sovietskej okupácii. Dnes si jeho čin pripomenú viacerými pietnymi spomienkami.

V Havlovej uličke v Brne umiestnili dočasne Palachovu posmrtnú masku

Uličku Václava Havla v stredu slávnostne otvorili v centre Brna, v priestore medzi parkom pod katedrálou na Petrove a divadlom Husa na provázku. Na happeningu sa pri tejto príležitosti zúčastnilo okolo 200 ľudí.
Prítomní si zároveň pripomenuli 45. výročie sebaupálenia Jana Palacha, ktorý sa rozhodol pre takúto netypickú formu protestu voči vtedajšej situácii v bývalom Československu, okupovanom armádami piatich krajín niekdajšej Varšavskej zmluvy.

Informáciu priniesol internetový server Novinky.cz. Podľa rovnakého zdroja tu umelci a členovia Sokola inštalovali posmrtnú Palachovu masku. Umelecký riaditeľ divadla Husa na provázku Vladimír Morávek pripustil, že voľba termínu nebola náhodná.

"Hovorili sme si, že Havla by potešilo, ak by sa tu nehovorilo o ňom, ale o niekom, kto túto noc pred 45 rokmi premýšľal o tom, či svoj čin realizovať," konštatoval. Plastiku umiestnili v uličke iba dočasne, jej umiestnenie nikto neschválil. Po nedeli, keď si pamätníci chcú na rovnakom mieste pripomenúť Palachovo úmrtie, skončí zrejme v priestoroch divadla, naznačil Morávek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok