Peľ je stavebný prvok medu a nie jeho zložka, tvrdí EP

TASR
15.1.2014 21:33

Európsky parlament (EP) dnes podporil návrh definujúci peľ ako prirodzený stavebný prvok medu, a nie ako jeho zložku. Med, na ktorého celkovom objeme sa geneticky modifikovaný peľ podieľa aspoň 0,9 percentami, tak bude musieť byť označený.

Peľ je stavebný prvok medu a nie jeho zložka, tvrdí EP
TASR

Diskusia o peli ako o zložke alebo stavebnom prvku medu vznikla v dôsledku odlišných dopadov oboch možností na jeho označovanie. Ak peľ bude aj naďalej považovaný za stavebný prvok medu, prítomnosť akéhokoľvek množstva geneticky modifikovaného peľu nepovedie k jeho označeniu. Podľa nariadenia o geneticky modifikovaných potravinách je totiž označenie povinné iba v prípade, že geneticky modifikovaný materiál tvorí viac ako 0,9 percenta celého produktu.

Nakoľko podiel peľu v mede sa pohybuje okolo 0,5 percenta, nikdy neprekročí hranicu 0,9 percenta, uviedla spravodajkyňa, britská poslankyňa Julie Girlingová.

Europoslanci schválili definíciu peľu ako stavebného prvku medu pomerom hlasov 430 za, 224 proti a 19 sa zdržalo hlasovania. Parlament tak odmietol návrh gesčného výboru pre životné prostredie (ENVI), ktorý v súlade s rozhodnutím Európskeho súdneho dvora z roku 2011 definoval peľ ako zložku medu.

Na základe rozhodnutia EP musí byť med, na ktorého celkovom objeme sa geneticky modifikovaný peľ podieľa viac ako 0,9 percenta, označený v súlade so súčasnou legislatívou upravujúcou označovanie geneticky modifikovaných potravín. V prípade, že by EP rozhodol o definovaní peľu ako zložky medu, označenie by bolo povinné vždy, ak by geneticky modifikovaný peľ tvoril viac ako 0,9 percenta celkového objemu peľu v mede.

Súčasná legislatíva výslovne neuvádza, či peľ v mede je alebo nie je jeho zložkou. Európsky súdny dvor v septembri 2011 rozhodol, že peľ je zložkou medu. Výrobcovia medu tak boli nútení uviesť peľ v zozname zložiek na obale produktu. Legislatívny návrh Európskej komisie, ktorý dnes schválil EP, však definuje peľ ako stavebný prvok medu, a nie ako jeho zložku.

Slovenský poslanec EP Eduard Kukan (SDKÚ) v reakcii na rozhodnutie európskeho zákonodarného zboru uviedol, že tento návrh nejde dobrým smerom a je to ústupok záujmom výrobcov geneticky modifikovaných organizmov.
Ďalší slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik dodal, že európski spotrebitelia si zaslúžia pravdivé informovanie o tom, v ktorých potravinách sa geneticky modifikované zložky nachádzajú, aby mohli rozhodnúť, či si takýto produkt kúpia alebo budú hľadať inú, bezpečnejšiu alternatívu.

EP splnomocnil spravodajkyňu, aby začala rokovania s gréckym predsedníctvom v EÚ o finálnom znení legislatívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok