Kalašnikov pred smrťou oľutoval obete svojho samopalu

SITA
13.1.2014 11:18

Ruský konštruktér najznámejšieho samopalu histórie Michail Kalašnikov sa krátko pred smrťou obrátil na hlavu ruskej pravoslávnej cirkvi, aby oľutoval milióny životov, ktoré má na svedomí jeho vynález.

Kalašnikov pred smrťou oľutoval obete svojho samopalu
TA3

Kalašnikov ešte v apríli, niekoľko mesiacov pred smrťou, napísal patriarchovi Kirillovi dlhý "emocionálny list," informuje v pondelok miestny denník Izvestija. "Moja duchovná bolesť je neznesiteľná. Stále si kladiem tú istú nezodpovedanú otázku: Ak môj samopal bral ľudské životy, potom... som vinný za smrť ľudí, aj keď boli mojimi nepriateľmi?" položil si rečnícku otázku. List je podpísaný ako "Michail Kalašnikov, Boží otrok".

Kalašnikov zomrel vo veku 94 rokov koncom decembra. Výtvor držiteľa všetkých možných sovietskych ocenení je stále jedným z najpopulárnejších, pričom doteraz sa ho vyrobilo viac ako 100 miliónov kusov. V súčasnosti je kalašnikov populárny najmä medzi rôznymi militantmi, ktorí oceňujú jeho vysokú odolnosť v nepriaznivých podmienkach. Za popularitou AK-47 (Avtomat Kalašnikova model 1947) sú okrem relatívne vysokej spoľahlivosti a ľahkého používania aj pomerne nízke výrobné náklady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok