Bezák by sa vraj mal čoskoro dočkať rehabilitácie

ČTK TA3 SITA
9.1.2014 21:22

Odvolaný slovenský arcibiskup Bezák by sa mal čoskoro dočkať rehabilitácie, tvrdí rakúsky pastorálny teológ Paul Zulehner.

Podľa teológa Paula Zulehnera je riešenie "za dverami" a rehabilitácia je "otázkou niekoľkých týždňov", napísala agentúra APA. Bezáka zbavil úradu v roku 2012 bývalý pápež Benedikt XVI.

Zulehner na dnešnej tlačovej konferencii vo Viedni povedal, že Bezákov prípad je v pohybe. Teológ navštívil Slovensko, kde sa od niekdajšieho disidenta a poslanca KDH Františka Mikloška dozvedel, že sa v tejto veci konalo viacej schôdzok.

Prípadu sa podľa Zulehnera ujal sám pápež František, ktorý jednal s kardinálom Marcom Ouelletom, apoštolským nunciom na Slovensku a slovenským kardinálom Jozefom Tomkom.

Nakoniec sa konala i schôdzka medzi Bezákom a Ouelletom, pri ktorej Oulletov sekretár Ilson de Jesus Montanari podľa Mikloška povedal, že i "Vatikán môže robiť chyby", uviedol Zulehner.

O téme sme sa rozprávali s teológom Miroslavom Kocúrom, ktorý sa zúčastnil tlačovej konferencie vo Viedni

Pápež sa údajne stretne s Bezákom, keď bude robiť pokánie

Pápež František sa s odvolaným trnavským arcibiskupom Róbertom Bezákom nestretne, kým nezačne robiť pokánie a neospravedlní sa za svoje konanie. Bezákovi to na stretnutí mal oznámiť prefekt Kongregácie pre biskupov kardinál Marc Ouellet. Agentúre SITA to potvrdili dva od seba nezávislé zdroje z prostredia cirkvi. Kardinál vraj Bezáka vyzval, aby sa zdržiaval v talianskom kláštore redemptoristov v Bussolengu, kde nastúpil v decembri na ročnú skúšobnú dobu. Podľa informácií agentúry SITA sa však v kláštore trvalo nezdržiava.

Ouellet má na starosti stanoviská k menovaniu a odvolávaniu biskupov, teda pripravoval podklady aj v prípade odvolania trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Svätý Otec František potvrdil kardinála Marca Ouelleta vo funkcii prefekta Kongregácie pre biskupov v decembri.

Pápež František sa na sklonku roka stretol postupne s kardinálom Ouelletom, slovenským kardinálom žijúcim v Ríme Jozefom Tomkom a tiež apoštolským nunciom na Slovensku Mariom Giordanom. Následne sa uskutočnilo stretnutie Ouelleta s Bezákom. Viacerí spájali tieto stretnutia s tým, že Svätý Otec sa osobne začal zaoberať prípadom Bezáka. To oficiálne zatiaľ nikto nepotvrdil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok