Saleziáni na Slovensku majú nového provinciála

TASR
8.1.2014 12:59

Saleziáni dona Bosca na Slovensku majú nového provinciála. Je ním Jozef Ižold. Na šesť rokov ho do tohto úradu vymenoval hlavný predstavený saleziánov don Pascual Chávez v Ríme.

Saleziáni na Slovensku majú nového provinciála
SITA

"Jozef Ižold oslávi 30. januára 50 rokov, kňazom je 13 rokov. Bude v poradí ôsmym provinciálom slovenskej provincie a prvým z generácie ponovembrových saleziánov. Do úradu nastúpi v júni, kedy skončí svoj šesťročný mandát doterajší provinciál don Karol Maník," uviedol dnes pre TASR Rastislav Hamráček zo Slovenskej provincie Saleziánov dona Bosca.

Jozef Ižold sa narodil 30. januára 1964 v Rybníku nad Hronom, okres Levice. Na gymnáziu v Leviciach zmaturoval v roku 1982. Pred i po výkone základnej vojenskej služby pracoval v SES Tlmače a tri roky ako technik v Štátnom drevárskom výskumnom ústave v Bratislave. Pre kňazské povolanie sa rozhodol už na gymnáziu. Po absolvovaní ročného noviciátu v Poprade zložil 10. augusta 1991 svoje prvé rehoľné sľuby ako 27-ročný. Teologické štúdiá absolvoval v talianskom Turíne, za kňaza bol vysvätený 20. januára 2001 v Žiline. Počas postgraduálnych štúdií sa špecializoval v odbore filozofia a dosiahol titul licenciát teológie. Od roku 2000 vyučoval na Rímskokatolíckej Cyrilometodskej bohosloveckej fakulte UK, na detašovanom pracovisku v Žiline. Tam bol aj členom formačnej komunity saleziánskych študentov filozofie. V rokoch 2005-2008 bol členom provinciálnej rady. V júni 2008 ho hlavný predstavený saleziánov vymenoval za provinciálneho vikára slovenských saleziánov a po troch rokoch bol v tejto úlohe znova potvrdený. Dňa 7. januára 2014 Jozefa Ižolda menovali na šesť rokov za provinciála Saleziánov dona Bosca na Slovensku (2014-2020).

Saleziáni dona Bosca sú rehoľa v rámci Katolíckej cirkvi. Založil ju kňaz sv. Ján Bosco v roku 1859 v talianskom Turíne. Hlavným poslaním rehole je výchovná práca s mládežou. Na Slovensku sú saleziáni od roku 1924, aktuálne ich v SR pôsobí 212 v 18 mestách. Do slovenskej provincie patria aj dve komunity v Rusku a jedna v Azerbajdžane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok