Slovenskí volejbalisti na šampionát nepostúpili

SITA, TA3
6.1.2014 19:04

Našim volejbalistom sa nepodarilo postúpiť na svetový šampionát. V záverečnom stretnutí kvalifikačného turnaja v Poprade mali ešte nádej, ak by zdolali Fínov, pričom mohli stratiť jeden set.

Slovenská volejbalová reprezentácia mužov prehrala 2:3 s fínskymi hráčmi v nedeľu vo svojom poslednom vystúpení v rámci M-skupiny záverečnej III. fázy kvalifikácie a nepostúpila na majstrovstvá sveta 2014 do Poľska. Zverenci talianskeho trénera Flavia Gulinelliho potrebovali na zaistenie si práva účasti na tohtoročnom svetovom šampionáte zvíťaziť nad severanmi 3:0 alebo 3:1. V Aréne Poprad pod Tatrami uspeli Slováci v prvom sete 26:24, ďalšie dva však prehrali zhodne 19:25 a Fíni sa priamo na palubovke radovali z istoty postupu na svetový šampionát. Štvrtý set zvládli lepšie slovenskí volejbalisti, svojho súpera pokorili 25:14. V skrátenom piatom sete dominovali Fíni 15:10.

Výsledok - M-skupina - nedeľa:

Slovensko - Fínsko 2:3 (24, -19, -19, 14, -10)

121 minút, rozhodovali: Kolarevič (Srb.) a Zaharescu (Rum.), 3000 divákov

Zostavy:

Slovensko: Skladaný, L. Diviš st., Kohút, M. Nemec, Ogurčák, Kmeť, libero Ondrušek (Zaťko, Bencz, Piovarči, Chrtiansky ml., M. Sopko st.)

Fínsko: Esko, Sivula, Siltala, Kunnari, Matti Oivanen, Lehtonen, libero Kerminen (Šumov, Ojansivu, Tervaportti)

Úvodný bod stretnutia získali po Kohútovom chybnom podaní Fíni. Slováci odpovedali útokom Nemca - 1:1. Po Divišovom zakončení, Kmeťovom bloku a chybe Fínov v útoku viedli slovenskí reprezentanti 5:2. Zverenci trénera Sammelvua vyrovnali na 7:7, následne sa presadil blokár tímu SR Kohút - 8:7. Fíni zvládli aj útok po slabšej prihrávke a vzápätí otočili na 11:10 vo svoj prospech. O vyrovnanie sa postaral Diviš - 11:11. Fíni následne získali dva body v sérii, kormidelník Gulinelli požiadal o oddychový čas a Slováci kontrovali šnúrou šiestich bodov - 17:13. Po Kohútovom zakončení viedli slovenskí hráči 19:16, univerzál Nemec upravil na 22:20. Fíni po dvoch priamych bodoch z podania otočili na 24:23. Následne zabrali Slováci, pri Nemcovom servise premenili prvý setbal a uspeli 26:24.

Na začiatku druhého setu si ani jeden z tímov nevypracoval výraznejší odstup. Fínski volejbalisti vyhrávali po obrannom zásahu nad sieťou 5:3, eso predviedol smečiar Ogurčák - 6:6. Počas prvého technického oddychového času viedli Fíni 8:6, v útoku potom dvakrát uspel Diviš a vyrovnal skóre na 9:9. Ten istý hráč netrafil priestor ihriska a Sammelvuovi zverenci vyhrávali 12:10, na čo reagoval kouč SR prerušením hry a tímovou poradou. Fíni však bodovali aj po prestávke a za stavu 10:15 z pohľadu Slovákov tréner Gulinelli opäť udeľoval pokyny počas oddychového času. Divákov v Poprade potešil kvalitným útokom Nemec - 12:16. Severania získali tri body v sérii a viedli 19:12, po kvalitnom podaní aj 22:14. Slovenskí hráči dvakrát úspešne zablokovali útok súpera a znížili na 18:22. Kvalitný servis zabezpečil Fínom šesť setbalov - 24:18. Prvý odvrátil Nemec, druhý už fínski reprezentanti využili a zvíťazili 25:19.
Blok slovenského univerzála Nemca znamenal vyrovnané skóre 2:2 v úvode tretej časti hry. Po chybe fínskeho tímu pri podaní vyhrávali domáci reprezentanti 5:4, hostia však otočili sériou štyroch bodov na 8:5. Blokár Kmeť skorigoval razantným zakončením na 9:11. Za stavu 9:13 tréner Gulinelli počas oddychového času prezentoval svojim zverencom taktické zámery. Kohút upravil po úspešnom bloku skóre na 12:15, nahrávač Skladaný šikovnou ulievkou znížil na 14:17, Fíni si však s blížiacou sa koncovkou setu stále udržiavali náskok a po zásahu na bloku vyhrávali 20:15, neskôr i 21:17. Severania uhrali tri body v sérii, premenili tretí setbal a súčasne so ziskom tretieho setu rozhodli o svojom postupe na septembrové majstrovstvá sveta - 25:19.

Slováci už bez motivácie účasti na svetovom šampionáte vstúpili do štvrtého setu ziskom štyroch bodov z úvodných piatich príležitostí - 4:1. Fíni potom spresnili hru a vyrovnali skóre na 6:6. Pred prvým technickým prerušením hry v štvrtom dejstve získali domáci ďalšie dva body a vyhrávali 8:6. Smečiar Ogurčák presným útokom upravil na 12:9, Bencz šikovne ulial a následne zablokoval súpera - 16:10. Ten istý hráč pritvrdil na podaní a zaznamenal priamy bod, po ktorom viedli Slováci 18:11. Nemec pridal dve esá a tretím bodom z podania uzavrel štvrtý set - 25:14.
V skrátenom piatom sete si Fíni vypracovali náskok 5:3 i 10:7, tréner Gulinelli za tohto stavu požiadal o oddychový čas. Severania si vedenie udržali až do konca a po výhre 15:10 si zaistili honor jediného nezdolaného tímu popradskej kvalifikačnej M-skupiny.

Hlasy:

Flavio Gulinelli (tréner SR, zdroj: SVF): "V prvom rade gratulujem Fínom, pretože hrali veľmi dobre. Mali konzistentný servis, dobrú obranu a dobrý príjem. My sme mali podobný problém ako včera s Ukrajinou - slabý príjem a chýbala nám kontinuita na servise. Mali sme veľké problémy s vysokými loptami a v tom bol najväčší rozdiel. Včera sme po zápase v šatni povedali, že na turnaji sa ešte všeličo môže stať. Gréci nám dali šancu včera tým, že vyhrali set s Fínskom a dnes dokonca dva s Ukrajinou. V športe zvyčajne nedostanete viac ako jednu šancu a my sme nevyužili ani dve. Nemôžem povedať, že by hráči nechceli, odovzdali na ihrisku maximum, ale, bohužiaľ, nestačilo to. Je veľká škoda, že sme nepostúpili na majstrovstvá sveta, ale napriek výsledku nemôžem povedať, že som úplne sklamaný. Musíme pracovať ďalej, v máji nás čaká kvalifikácia na majstrovstvá Európy."

Tomáš Kmeť (kapitán SR, blokár): "Začali sme veľmi dobre, prvý set sme odohrali tak, ako vieme. Nedokázali sme udržať stabilnú úroveň výkonu. Fíni hrali trpezlivo, my nie a začali sme robiť chyby. Druhý a tretí set mali podobný scenár, potom sa už len dohrávalo. Fíni nerobili žiadne chyby, veľmi veľa lôpt ubránili."

Branislav Skladaný (nahrávač SR): "Mali sme výborný vstup do zápasu, šiel nám servis, hrali sme bez chýb. Od druhého setu Fíni prebrali iniciatívu a boli lepší ako my. Odovzdali sme maximum, ale opäť to nestačilo. Sklamaní sme boli po treťom sete, keď sme vedeli, že je koniec."

Štefan Chrtiansky ml. (smečiar SR): "Fíni mali dnes pokojnejšiu hlavu, spravili menej chýb. V rozhodujúcom treťom sete nám ušli o niekoľko bodov, potom sa to ťažko dobieha. Zaslúžene vyhrali v druhom i treťom sete. Hrali sme potom už pre divákov. Na majstrovstvá sveta môžeme čakať ďalšie štyri roky."

Ďalší nedeľňajší výsledok M-skupiny:

Ukrajina - Grécko 3:2 (-18, 22, -23, 23, 8)

Konečná tabuľka M-skupiny:

1. Fínsko 3 3 0 9:4 8 - postup na MS 2014 do Poľska
2. Ukrajina 3 2 1 7:5 5
3. Slovensko 3 1 2 5:6 4
4. Grécko 3 0 3 3:9 1

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok