Pri pokuse o prevrat obsadili konžskí ozbrojenci televíziu a zaútočili na letisko

TASR TA3
30.12.2013 14:17

Stúpenci katolíckeho duchovného vodcu Paula Josepha Mukungubilu obsadili dnes sídlo štátnej televízie v Kinshase, metropole Konžskej demokratickej republiky (KDR), a zaútočili i na tamojšie letisko. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že išlo pravdepodobne o pokus o štátny prevrat.

Pri pokuse o prevrat obsadili konžskí ozbrojenci televíziu a zaútočili na letisko
SITA

Pred ukončením vysielania dvojica ozbrojencov prečítala na kamery politické vyhlásenie namierené proti vláde prezidenta Josepha Kabilu, ktorý v krajine prevzal moc v roku 2001, hneď po atentáte na svojho otca Laurenta.

"Gideon Mukungubila vás prišiel oslobodiť od otroctva nastoleného Rwanďanmi," vyhlásili podľa Reuters stúpenci povstaleckého kňaza, ktorý sa v roku 2006 neúspešne uchádzal o zvolenie za prezidenta.

Patrí medzi hlavných kritikov mierovej dohody, ktorá tento mesiac vláda uzavrela s povstaleckou skupinou M23, pôsobiacou na východe krajiny a vedenou lídrami kmeňa Tutsiov. Podľa Mukungubilu je mierová dohoda výsledkom nátlaku zo susednej Rwandy, kde sú Tutsiovia druhou najpočetnejšou etnickou skupinou.

Polícia zatarasila prístup do okolia budovy štátnej televízie, kde ozbrojenci zajali viacerých ľudí ako rukojemníkov, vrátane novinárov. Podľa očitých svedkov došlo k streľbe aj v areáli vojenského tábora plukovníka Tshatshiho, ktorý je sídlom armády Konžskej demokratickej republiky a nachádza sa pri budove ministerstva obrany v Kinshase.

Podľa ministra informácií Lamberta Mendeho sa už situáciu okolo televízie podarilo bezpečnostným jednotkám dostať pod kontrolu.

V KDR, ktorá sa desaťročia zmieta v nepokojoch prameniacich najmä z boja o vplyv nad ohromným nerastným bohatstvom krajiny, pôsobí 21.000 vojakov mierovej misie OSN (MONUSCO).

Vojaci konžskej armády sa dnes taktiež dostali do stretu s Mukungubilovými stúpencami vo východnom meste Lubumbashi, metropole baníckeho priemyslu tejto nepokojnej africkej krajiny. Podľa očitých svedkov, na ktorých sa odvolala agentúra Reuters, k zrážkam došlo po tom, ako vojaci zaútočili na Mukungubilov kostol v centre Lubumbashi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok