Pozostatky dvoch slovenských vojakov priviezol vládny špeciál na Slovensko

TA3, TASR
29.12.2013 12:41

Pozostatky dvoch slovenských vojakov, ktorí zahynuli v piatok pri bombovom útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule, priviezli na Slovensko.

vojaci slovensko Ramstein (SITA).jpg

Premiér Robert Fico a minister obrany Martin Glváč boli pre telá vojakov vládnym špeciálom na americkej základni v nemeckom Ramsteine. Ešte pred odletom sa tam uskutočnil pietny obrad.

Na bratislavskom letisku sa uskutoční rozlúčkový ceremoniál aj za účasti vojenského ordinára Františka Rábeka, na ktorom budú okrem príbuzných zosnulých vojakov prítomní i príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Okrem toho rezort obrany zriadil na ministerstve kondolenčnú knihu, ktorá je prístupná aj pre verejnosť.

Zosnulých vojakov si uctia aj ich spolubojovníci z 5. pluku špeciálneho určenia

Dvom spolubojovníkom, ktorí zahynuli pri bombovom útoku na vojenský konvoj v Afganistane, vzdá dnes hold na ploche bratislavského letiska aj 150 príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline na čele s veliteľom pluku Ľubomírom Šebom.

Strata spolubojovníkov, ale zároveň aj kolegov a kamarátov, zasiahla všetkých príslušníkov špeciálneho pluku. Podľa jeho hovorcu Mária Pažického odišli dnes dopoludnia po spoločnom nástupe do Bratislavy vzdať hold 34-ročnému Edmundovi a 39-ročnému Patrikovi pod bojovou zástavou 5. pluku špeciálneho určenia.
„Človek nie je z kameňa, takže to s ním nejakým spôsobom zamáva. Predsa, aj my sme ľudia a vždy budeme. Zamávalo to aj so mnou, aj s našimi kolegami, ktorí majú ísť do Afganistanu,“ povedal jeden zo spolubojovníkov padlých vojakov, ktorý v najbližších dňoch odíde do Afganistanu.

V 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline zriadili aj kondolenčné miesto na počesť dvoch zahynutých kolegov s ich podobizňami. „Sústrasť môžu vyjadriť blízki ľudia z útvaru, rodinní príslušníci alebo ich známi. Miesto je verejne prístupné. Pokiaľ príde návšteva na vchod, služba ich odprevadí priamo k miestu, a potom bránou z kasární. Je nám veľmi ľúto, že chalani zomreli. Aj touto cestou chcem rodinám odkázať, že ja aj celý zbor držíme s nimi,“ povedal Šebo.

Slovenskí vojaci Edmund M. a Patrik F. zahynuli v piatok (27. 12.) pri bombovom útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule. Jeden z nich zomrel na mieste incidentu a druhý počas prevozu do nemocnice. V konvoji sa nachádzal aj ďalší slovenský vojak, tomu sa však nič nestalo. Vyšetrovanie útoku prebieha pod záštitou USA. Zapoja sa doň aj Slováci.

Mŕtvi vojaci boli súčasťou päťčlennej slovenskej skupiny, ktorá na základni pri Kábule pripravovala príchod ďalších 78 slovenských vojakov, tí tam budú pôsobiť od 1. januára budúceho roka. Traja slovenskí vojaci zatiaľ zostávajú v Afganistane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok