V Moskve pochovali konštruktéra pechotných zbraní Kalašnikova

TA3
27.12.2013 18:05

S vojenskými poctami zahŕňajúcimi čestné salvy z jeho známej útočnej pušky AK-47 pochovali v Rusku konštruktéra zbraní Michaila Kalašnikova, ktorý zomrel v pondelok vo veku 94 rokov.

V Moskve pochovali konštruktéra pechotných zbraní Kalašnikova
SITA

Na štátnom pohrebe na federálnom vojenskom pamätnom cintoríne pri Moskve sa prišli s Kalašnikovom naposledy rozlúčiť mnohí príbuzní, kolegovia a priatelia, ako aj štátni predstavitelia vrátane prezidenta Vladimira Putina a ministra obrany Sergeja Šojgu, informovala agentúra DPA.

V dedine Kurja v juhosibírskom Altajskom kraji, kde sa Kalašnikov 10. novembra 1919 narodil, sa medzitým dnes na spomienkovom podujatí v múzeu venovanom slávnemu rodákovi zúčastnilo približne 1500 ľudí, spresnila agentúra Interfax.

Kalašnikova pochovali na novom národnom cintoríne v meste Mytišči pri Moskve po dvojdňovej smútočnej rozlúčke, ktorá sa konala v meste Iževsk v Udmurtskej republike, 1100 kilometrov východne od ruskej metropoly, kde žil a pracoval a kde 23. decembra 2014 zomrel.

K jeho rakve vystavenej v tamojšej katedrále sv. Michala prišlo podľa odhadov 60.000 ľudí, uviedla agentúra RIA Novosti. Smútočnú rozlúčku v katedrále mohli obyvatelia mesta sledovať aj na obrazovkách.
Kalašnikova preslávila najmä útočná puška AK-47 (Avtomat Kalašnikova obrazca 1947), ktorú zostrojil v roku 1947. Odvtedy sa vyrobilo vyše 70 miliónov kusov všetkých jej modifikácií. Vo svete zabila viac ľudí ako ktorákoľvek iná strelná zbraň, napísala agentúra ITAR-TASS s tým, že za viac ako polstoročie jej kvalitu výrobcovia neprekonali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok