Rusko podpísalo dohodu o ročnom zákaze výlovu jesetera v Kaspickom mori

TASR
27.12.2013 17:27

Rusko a ďalšie štáty, ktoré susedia s Kaspickým morom, podpísali dohodu o ročnom zákaze výlovu jesetera. Ryba produkujúca čierny kaviár je totiž na pokraji vyhynutia, informovala dnes agentúra RIA Novosti.

Rusko podpísalo dohodu o ročnom zákaze výlovu jesetera v Kaspickom mori
SITA

Zákaz, ktorý okrem Ruska podpísali Kazachstan, Irán, Azerbajdžan a Turkménsko, vstúpi do platnosti 1. januára, pričom ho bude možné predĺžiť až na päť rokov, uviedli predstavitelia ruského Federálneho úradu pre rybný priemysel.

Konečnú podobu momentálne dostáva dohoda o trvalo udržateľnom rybolove v Kaspickom mori. Pätica štátov ju prostredníctvom svojich prezidentov podpíše na summite, ktorý sa bude konať na budúci rok v juhoruskom meste Astrachán.

V 20. storočí poskytovalo Kaspické more vyše 90 percent ročného výlovu jesetera v celosvetovom meradle. Prekračovanie lovných limitov po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 však postupne zdecimovalo populáciu tohto druhu ryby.

Jeseter patrí medzi najcennejšie ryby a loví sa pre svoje čierne ikry, ktorých jeden gram sa na medzinárodnom trhu predáva za približne 2,5 dolára. Vedci predpokladajú, že opätovné zarybnenie Kaspického mora jeseterom bude zdĺhavým procesom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok