Kalašnikova pochovajú na národnom cintoríne v Moskve

TASR
26.12.2013 17:50

Tisícky Rusov sa vo štvrtok v meste Iževsk v Udmurtskej republike rozlúčili s Michailom Kalašnikovom, konštruktérom slávnej útočnej pušky AK-47, ktorého v piatok pochovajú v Moskve, uviedla tlačová agentúra DPA.

Kalašnikova pochovajú na národnom cintoríne v Moskve
SITA

Kalašnikov zomrel v pondelok vo veku 94 rokov v Iževsku, kde žil. K rakve vystavenej v katedrále sv. Michala kládli smútiaci ľudia už tretí deň po sebe kvety a vence.

Smútočnú rozlúčku v katedrále mohli obyvatelia mesta sledovať aj na obrazovkách v meste. Rakvu neskôr prevezú letecky do Moskvy, kde bude mať vynálezca štátny pohreb.

Kalašnikova pochovajú na prvom ruskom národnom cintoríne, ktorý v lete otvorili v Moskve, približne 20 kilometrov od centra mesta. Súčasťou pamätného miesta - označovaného za ruský panteón - je aleja hrdinov a veľké monumenty. V komplexe bude 30.000 čestných hrobov.

Útočnú pušku AK-47 zostrojil Kalašnikov v roku 1947. Odvtedy sa vyrobilo vyše 70 miliónov kusov všetkých jej modifikácií. Vo svete zabila viac ľudí ako ktorákoľvek iná strelná zbraň, napísala agentúra ITAR-TASS s tým, že za viac ako polstoročie kvalitu tohto samopalu výrobcovia neprekonali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok