SDKÚ-DS povedie do volieb trio Dzurinda, Mikloš a Žitňanská

TA3, TASR, foto: ČTK
2.12.2011 08:14

Kandidátku najsilnejšej vládnej strany SDKÚ-DS povedie do predčasných parlamentných volieb trio Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš a Lucia Žitňanská.

Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil líder SDKÚ-DS Dzurinda s tým, že stranícke prezídium schválilo vo štvrtok (1.12.) prvých 57 mien kandidátky. Zvyšok bude dokompletizovaný na základe návrhov z regiónov. Zákulisné informácie o tom, či bude Mikloš napokon dvojkou alebo trojkou, sa viackrát rozchádzali. Minister financií nakoniec obsadil druhú pozíciu. Za treťou ministerkou spravodlivosti Žitňanskou nasleduje predseda poslaneckého klubu Jozef Mikuš, ďalej podpredseda parlamentu Milan Hort, poslanci Ivan Štefanec a Martin Fedor, minister školstva Eugen Jurzyca, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a prvú desiatku uzatvára štátny tajomník ministerstva školstva Jaroslav Ivančo.

Do druhej desiatky sa dostali Magdaléna Vášáryová, Viliam Novotný, Ondrej Matej, Kamil Homoľa, Marek Vargovčák, Milan Ježovica, Ivan Chaban, Ľudovít Kaník, Tibor Tóth a Miroslav Beblavý. Až v šiestej desiatke skončili poslanci NR SR Tomáš Galbavý, Ivan Harman, Peter Markovič, Stanislav Janiš a Martin Pado.

Dzurinda na margo ich umiestnenia poznamenal, že takáto bola voľba sedemnásťčlenného prezídia. "Všetci súčasní poslanci na kandidačnej listine sú alebo budú, ak si to budú želať. Na strane druhej, ak sa strana zabetónuje tým, že raz nanominuje ľudí a potom už nikoho do toho klubu nepustí, nemôže sa pozitívne vyvíjať. Domnievam sa, že je prirodzené, ak niekto svoju šancu využije viac, niekto menej, a je rovnako prirodzené, ak sa tlačí nová krv," vysvetlil s dôvetkom, že každý má šancu sa prekrúžkovať.

Zároveň vylúčil, že Janišova pozícia súvisí s tým, že v roku 2010 navrhol za kandidáta na generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. "Ja som sa na neho za to nikdy nehneval, práve naopak. Mal na to právo, rozhodol sa konať zodpovedne, tak tomu rozumel a tak som tomu rozumel aj ja," uistil.

V súvislosti s kritériami, ktoré strana zohľadňovala pri výbere kandidátov, uviedol, že boli štyri. Úlohu zohralo to, ako sa osvedčili v minulosti v parlamentných voľbách. To zohralo rolu napr. v prípade Vášáryovej či Kaníka, ktorí majú vyššie pozície ako v roku 2010 práve vďaka množstvu preferenčných hlasov, ktoré vlani získali. Druhým kritériom bola odbornosť, tretím vyvážené regionálne zastúpenie a štvrtým bol individuálny prístup každého kandidáta a jeho prínos pre stranu.

Po známych osobnostiach a ľuďoch z prostredia mimo strany tentoraz SDKÚ-DS nesiahala. "Sme liahňou kvalitných ľudí, preto necítime na rozdiel od iných rokov potrebu hľadať futbalistov, čím sa, samozrejme, nechcem žiadneho futbalistu dotknúť," povedal Dzurinda.

Bývalého futbalistu a súčasného trénera Ladislava Jurkemika dalo aktuálne na kandidátku KDH. Na otázku, čo si myslí o princípe jeden mandát stačí, ktorý presadzuje najmä KDH, Dzurinda odvetil, že viacerí z SDKÚ-DS sú fanúšikovia tohto prístupu. "Ja sám som nikdy nezastával viac ako jednu funkciu. Niekedy je to však zradné, človek, ktorý je len v NR SR má polovičný výkon a ten, ktorý má dve funkcie, podáva 100-percetný výkon," povedal.

Uzákoniť tento princíp by však zrejme nechcel. "Bol by som opatrný, keby sme to chceli ošetriť legislatívne. Kľúčové je individuálne nasadenie a talent," myslí si.

SDKÚ-DS tento rok zostavila kandidátku bez primárnych volieb, ktoré zrušili pre časovú tieseň. Rovnako sa nekonali ani primárky na volebného lídra, keďže sa Dzurindovi nik nepostavil. "Vždy sa budem biť, aby sme lídra volili v primárnych voľbách, ale po skúsenostiach, ktoré máme, som presvedčený, že aj primárky na poslancov si vyžadujú svoju revíziu," dodal.

Tlačová beseda predstaviteľov strany SDKÚ-DS, na ktorej predstavili kandidátku do predčasných volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok