China Mobile bude predávať iPhony firmy Apple

SITA
23.12.2013 10:11

Americká spoločnosť Apple Inc podpísala dlho očakávanú dohodu s čínskou firmou China Mobile Ltd o predaji iPhonov. Dohoda, ktorá by mohla o miliardy dolárov posilniť príjmy spoločnosti Apple, znamená, že jej smartfóny sa budú zákazníkom China Mobile predávať od 17. januára.

China Mobile bude predávať iPhony firmy Apple
SITA

Ceny iPhonov 5S a 5C sa zverejnia neskôr, uviedla firma Apple v pondelok vo vyhlásení. China Mobile, ktorá má približne 760 mil. klientov, oznámila, že objednávky na iPhony začne prijímať od 25. decembra.

Spolupráca s China Mobile poskytuje veľmi potrebnú podporu pre Apple v krajine, v ktorej zaostáva za konkurentmi, hoci Čína je druhým najväčším trhom mobilnej komunikácie na svete po USA. Dohoda zároveň dáva firme Apple dodatočnú muníciu v zintenzívňujúcej sa globálnej súťaži s juhokórejskou spoločnosťou Samsung Electronics Co Ltd. Apple nezverejnil finančné podmienky dohody. Generálny riaditeľ americkej firmy Tim Cook vo vyhlásení konštatoval, že Čína je pre jeho spoločnosť mimoriadne dôležitým trhom.

Podľa výskumnej firmy Forrester by mohla spoločnosť China Mobile iba v roku 2014 získať 17 mil. aktivácií iPhonov. Hodnota akcií spoločnosti Apple v piatok na burze v New Yorku uzavrela na úrovni 549,02 USD za kus. Akcie China Mobile v Hong Kongu v pondelok dopoludnia posilnili o 1,3 %. Darilo sa im teda lepšie ako celkovému indexu Hang Seng, ktorý posilnil o 0,7 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok