Chodorkovskij neplánuje vstup do politiky

TASR TA3
22.12.2013 14:18

Bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij, ktorého po vyše desiatich rokoch väzenia omilostil ruský prezident Vladimir Putin, neplánuje vstúpiť do politiky, ani sa nebude usilovať o opätovné získanie majetku svojej bývalej firmy Jukos. Informovala dnes o tom tlačová agentúra Reuters.

Chodorkovskij (50) v rozhovore pre ruský magazín The New Times povedal, že s jeho prepustením neboli spojené žiadne podmienky, ale v liste Putinovi sa vyjadril, že nemá v úmysle vstúpiť do politiky alebo bojovať o majetok Jukosu.

Ako ďalej uviedol bývalý väzeň, zatiaľ sa do Ruska nevráti. Vyjadril obavy, že keby tak urobil, už by sa druhý raz nedostal na slobodu, pretože je veľa formálnych dôvodov, aby ho mohli zadržať, informovala agentúra DPA.

Chodorkovskij okamžite po prepustení odcestoval do Nemecka, kde sa stretol s rodinou - so synom Pavlom a so svojimi rodičmi. Na slobodu sa dostal aj vďaka tajným rokovaniam, ktoré pomohla sprostredkovať nemecká diplomacia.

Meno olympiády v Soči by sa nemalo poškodiť

Bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij dnes povedal, že nadchádzajúce zimné olympijské hry v ruskom Soči sú "oslavou športu," ktorých meno by sa nemalo poškodiť.

Chodorkovského po vyše desiatich rokoch väzenia omilostil ruský prezident Vladimir Putin. Prepustili ho v piatok. Okamžite odcestoval do Nemecka, kde sa stretol s rodinou - so synom Pavlom a so svojimi rodičmi.

Na slobodu sa dostal aj vďaka tajným rokovaniam, ktoré pomohla sprostredkovať nemecká diplomacia.
Na tlačovej konferencii v Berlíne dnes jasne povedal, že nie je obhajcom bojkotu olympiády v Soči. Dodal však, že hry "by sa nemali stať veľkou oslavou pre prezidenta Putina," doplnila agentúra AP.

Chodorkovskij novinárom povedal, že v budúcnosti chce pracovať na prepustení ďalších ruských politických väzňov, ale nebude "zapojený do boja o moc".

Putin podľa bývalého ruského magnáta vyhlásil, že nechce byť prezidentom do smrti. Chodorkovskij dúfa, že ruská hlava štátu svoj postoj nezmení.

Dodal, že ukrajinský prezident Viktor Janukovyč by si mal z Putina zobrať príklad a prepustiť bývalú premiérku Júliu Tymošenkovú, napísala agentúra Reuters.

Chodorkovskij v rozhovore pre ruský magazín The New Times povedal, že s jeho prepustením neboli spojené žiadne podmienky, ale v liste Putinovi sa vyjadril, že nemá v úmysle vstúpiť do politiky, alebo bojovať o majetok Jukosu.

Ako ďalej uviedol bývalý väzeň, zatiaľ sa do Ruska nevráti. Vyjadril obavy, že keby tak urobil, už by sa druhý raz nedostal na slobodu, pretože je veľa formálnych dôvodov, aby ho mohli zadržať.

Chodorkovsky (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok