Obama vyzýva Južný Sudán, aby našiel mierové riešenie konfliktu

TASR TA3
22.12.2013 07:20

Americký prezident Barack Obama vyzval čelných predstaviteľov Južného Sudánu, aby sa snažili hľadať mierové riešenie prebiehajúceho konfliktu v krajine a ukončili tak násilie, ktoré sužuje obyvateľstvo a zároveň ohrozuje amerických občanov. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Obama pohrozil vodcom Južnému Sudánu stratou podpory zo strany Spojených štátov, pokiaľ nezaistia bezpečnosť Američanov, nachádzajúcich sa v mestách Juba a Bor. Štyria členovia americkej armády nedávno utrpeli zranenia počas evakuácie amerických občanov z Bora.

"Akákoľvek snaha získať moc prostredníctvom použitia vojska bude znamenať ukončenie dlhodobej podpory zo strany Spojených štátov a medzinárodného spoločenstva," uviedol Biely dom vo svojom tlačovom vyhlásení.

Násilnosti v Južnom Sudáne si za posledný týždeň vyžiadali už asi 500 životov a vyhnali z domovov desaťtisíce ľudí. Prebiehajúci konflikt v najmladšej africkej krajine, ktorá vyhlásila nezávislosť len v roku 2011, má politický i etnický základ. Proti prezidentovi Salvovi Kiirovi sa postavila časť ozbrojených síl podporujúca odvolaného viceprezidenta Rieka Machara.

Boje, sprevádzané etnicky motivovanými útokmi na civilné obyvateľstvo, sa z hlavného mesta Juba rýchlo rozšírili do ďalších oblastí krajiny, hlavne do ropu produkujúcich štátov Jonglei a Unity. Približne 35.000 ľudí sa pred krviprelievaním uchýlilo na miestne základne OSN.

Pan požaduje ukončenie narastajúceho konfliktu v Južnom Sudáne

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes požadoval ukončenie narastajúceho občianskeho konfliktu v Južnom Sudáne a vyzval všetky strany, aby rokovali o politickom riešení krízy.

Pan, ktorý je na návšteve tajfúnom postihnutých Filipín, vyzval juhosudánskeho prezidenta Salvu Kiira a opozičných lídrov - vrátane bývalého vicepremiéra Rieka Machara - aby rokovaniami hľadali politické východisko z krízy, uviedla tlačová agentúra DPA.

Ako ďalej povedal šéf OSN, juhosudánski lídri by mali urobiť všetko pre to, aby ich prívrženci pochopili, že pokračujúce násilie, či už etnické alebo iné, je úplne neakceptovateľné a predstavuje hrozbu pre budúcnosť krajiny.

Pan dodal, že prioritou Spojených národov je chrániť vyše 40.000 juhosudánskych civilistov, ktorí kvôli zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii hľadali rôzne útočiská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok