Slováci sú po výhre nad Nórmi tretí na Arosa Challenge

SITA
21.12.2013 22:17

Slovenská hokejová reprezentácia obsadila na turnaji Arosa Challenge vo Švajčiarsku konečné 3. miesto. V sobotňajšom súboji o bronz zverenci Vladimíra Vůjtka zdolali Nórov 4:2. Slovensko v piatom súboji v olympijskej sezóne 2013/2014 dosiahlo prvé víťazstvo v riadnom hracom čase.

Doteraz zdolalo USA 4:3 po sam. nájazdoch a trikrát prehralo. V 23. vzájomnom dueli s Nórmi dosiahli Slováci 17. víťazstvo. Z premiérového gólu v slovenskej reprezentácii sa tešil v dvanástom vystúpení obranca Juraj Mikuš.

Slovensku vyšiel úvod súboja a Mikuš v 3. min otvoril skóre. Ďalšie góly pridali potom Adam Lapšanský, Radoslav Tybor a Ivan Baranka. Víťaznú premiéru v slovenskom drese absolvoval brankár Marek Čiliak. 

Výsledok - Arosa Challenge 2013:
O 3. MIESTO 
Nórsko - Slovensko 2:4 (0:2, 1:1, 1:1) 
Góly: 24. Dahlström (Hansen), 51. S. Thoresen (Olden) - 3. J. Mikuš (Lušňák), 14. Lapšanský (Marcel Haščák), 22. Tybor (J. Sýkora), 45. Baranka (Bulík, Marcel Haščák) 
Vylúčení: 5:4 na 2 min, navyše: 4. D. Skokan (SR) na 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Prugger, Rochette - Kung, Rohrer (všetci Švaj.), 900 divákov. 

Zostavy:
Nórsko: Söberg - Holös, Solberg, Sörvik, Bonsaksen, Bryhnisveen, Odegaard, Rindal - S. Thoresen, Ask, Olden - Hansen, Spets, Dahlström - Trygg, Roest, Lystad Jacobsen - Djupvik Lovlie, Froshaug, Haga 
Slovensko: Čiliak - Baranka, Graňák, Švarný, Starosta, Hraško, J. Mikuš, Čerešňák, Macejko - Marcel Haščák, Bulík, Lapšanský - Tybor, Marcinko, J. Sýkora - Dej, Lušňák, R. Tománek - P. Zuzin, Galamboš, D. Skokan - Spilar 

Slováci začali aktívne a už v 139. sekunde išli do vedenia. Strelu Lušňáka vyrazil Söberg len pred Juraja Mikuša, ktorý otvoril tvrdou strelou skóre. O necelú minútu putoval na trestnú lavicu Dávid Skokan, jeho spoluhráči sa ubránili súperovej presile. V 8. min Čiliak pohotovo zareagoval na tečovanú strelu Steffena Thoresena. Po nevyužitej presilovke udreli slovenskí hráči druhýkrát v 14. min, keď sa presadil Adam Lapšanský - 2:0.

Nóri hrali snaživo a niekoľkokrát ohrozili debutanta Čiliaka. Slovákom vyšiel aj úvod druhej tretiny, keď sa po prihrávke od Sýkoru dostal do veľkej šance Radoslav Tybor a nezaváhal. Nóri odpovedali o dve minúty, nepokrytý Robin Dahlström nedal Čiliakovi strelou spomedzi kruhov žiadnu šancu. Nóri viac ožili, Slováci robili chyby a nechávali na ľade súperom viac priestoru. Napriek tomu si dokázali utvoriť aj šance, aktívny Tybor najskôr neuspel pred Söbergom a potom pripravil dobrú šancu pre Marcinka.

V 45. min Ivan Baranka pri presilovke najskôr strieľal neúspešne, ale ďalší jeho pokus už skončil v sieti - 4:1. Následne trafil Tomáš Marcinko hornú žŕdku nórskej bránky. V 51. min dostali Nóri pri vylúčeniach Macejka a Baranku možnosť dlhej dvojnásobnej presilovky, ktorú využili a Steffen Thoresen znížil na 2:4. Slovenský tím udržiaval náskok a snažil sa nepustiť súpera pred Čiliaka. V čase 57:57 odvolal nórsky kouč Roy Johansen brankára Söberga, vabank mu však nevyšiel a do konca duelu sa už skóre nezmenilo.

Hlasy po zápase:
Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Dnes sme potvrdili včerajší výkon aj gólmi, dali sme ich štyri, čo by v hokeji malo stačiť na víťazstvo. Nóri nás nenapádali tak ako Bielorusi, boli sme dôraznejší pred bránkou. Musím sa hráčom poďakovať za tento turnaj. Predstavili sme sa tu s veľmi mladým a neskúseným mužstvom, chlapci sa však snažili, zahrali na maximum svojich možností a prinieslo to dnes úspech. Niektorí hráči tvrdo zabojovali o svoju nomináciu na majstrovstvá sveta."

Adam Lapšanský, autor druhého gólu SR: "Hralo sa v rýchlom tempe, dobre sme korčuľovali a boli neustále aktívni. V porovnaní s piatkovým zápasom s Bieloruskom sme sa tlačili viac do bránky a snažili sa o častejšiu strieľbu. Nóri hrali veľmi dobre v našom obrannom pásme, ťažko sa bránili. Pri mojom góle som zúročil, že nacvičujem na tréningoch strely zo vzduchu."

Juraj Mikuš, obranca a autor prvého gólu SR: "Mali sme veľmi dobrý vstup do zápasu, hrali sme aktívne, veľa korčuľovali. Darilo sa nám prekonávať nórsku obranu, z toho pramenili aj naše prvé dva góly. Tréner nám prízvukoval, aby sme strieľali na bránku častejšie a najmä vyššie. Rýchly gól nám pomohol, ľahšie sa nám po ňom dýchalo. Nóri menej bránili ako Bielorusi, snažili sa hrať viac hokej, vďaka tomu sa nám ľahšie prechádzalo stredné pásmo. Som rád, že v takejto zostave sme zvíťazili. Hráči z extraligy ukázali, že sa vedia presadiť proti silným manšaftom na medzinárodnej scéne."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok