Bernolákovi vrátili ukradnutý výrok o slovenčine

SITA
20.12.2013 12:51

Známy výrok kodifikátora spisovnej slovenčiny Antona Bernoláka "Slováci, píšte po slovensky! Tu máte slovo moje o reči vašej" dnes vrátili na podstavec jeho trnavského pomníka. Obnovu nápisu zabezpečil akademický sochár Pavol Čambál. Nové písmená už nie sú kovové, ale zo syntetickej živice.

Bernolákovi vrátili ukradnutý výrok o slovenčine
SITA

Celý Bernolákov výrok niekto ukradol v priebehu októbra. Pôvodné písmená boli podľa Čambála pobronzované, pravdepodobne skončili v zberných surovinách. Pomník je národnou kultúrnou pamiatkou zapísanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. Súsošie Bernoláka s reliéfom ďalších postáv odhalili v Trnave v roku 1937, autorom diela je trnavský sochár Ján Koniarek. Pomník je majetkom mesta, starostlivosť oň zabezpečuje Správa kultúrnych a športových zariadení mesta Trnava.

Anton Bernolák (1762 – 1813) bol kňaz, národovec, jazykovedec. Oceňované sú predovšetkým jeho jazykovedné práce. Do dejín slovenského národa sa zapísal ako prvý kodifikátor spisovnej slovenčiny. Bol zakladateľom a vedúcou osobnosťou Slovenského učeného tovarišstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok