Nemecko potvrdilo prílet Chodorkovského do Berlína

TASR TA3
20.12.2013 10:19

Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij priletel dnes popoludní - po prepustení z ruského väzenia - súkromným lietadlom z Petrohradu do Berlína. Jeho prílet oznámilo nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

Nemecko potvrdilo prílet Chodorkovského do Berlína
SITA

"Môžem potvrdiť, že Michail Chodorkovskij pristál dnes na letisku Berlín-Schönefeld," citovala hovorcu ministerstva agentúra Reuters.

Prítomnosť Chodorkovského v Berlíne potvrdil priamo aj bývalý nemecký minister zahraničných vecí Hans-Dietrich Genscher. Podľa hovorcu nemeckej konzultačnej spoločnosti OBO Betttermann požiadal Gescher šéfa spoločnosti Ulricha Bettermanna o poskytnutie lietadla pre Chodorkovského na dnešné popoludnie, keď Putin oznámil, že mu dá milosť.

Bývalý šéf ropného koncernu Jukos Michal Chodorkovskij, ktorému dnes prezident Vladimir Putin udelil milosť, hneď po prepustení z väzenského tábora odletel do Nemecka, kde sa lieči jeho ťažko chorá matka. Informovali o tom viaceré ruské médiá a potvrdila to aj tlačová služba federálnej správy nápravno-výchovných zariadení.


Server Gazeta.ru však napísal, že sa jeho matka v súčasnosti nachádza v Rusku.


Agentúra Associated Press citovala Chodorkovského otca Borisa, ktorý jej povedal, že je spolu s manželkou Mariou v Moskve a do Nemecka priletia v sobotu.


Chodorkovskij strávil vo väzení viac ako desať rokov za daňové úniky a podvody. Jeho zatknutie v roku 2003 a následné súdne procesy boli považované za trest zo strany Putina za Chodorkovského politické ambície.


Zámer udeliť Chodorkovskému milosť Putin nečakane oznámil vo štvrtok v Moskve tesne po oficiálnom skončení výročnej tlačovej konferencie. Ako dôvod uviedol humanitárne dôvody, keďže má matku ťažko chorú, ako aj fakt, že absolvoval už viac ako desať rokov trestu.

Výnos o omilostení Putin podpísal dnes.

Kommersant: Chodorkovskij požiadal o milosť po rozhovore s tajnými agentmi

Ruský denník Kommersant dnes napísal, že Chodorkovskij, veľký kritik Kremľa, ktorý je už vyše desať rokov vo väzení, napísal žiadosť o milosť pod nátlakom tajných služieb.

Kommersant s odvolaním sa na nemenované zdroje tvrdí, že keď sa začiatkom decembra objavili správy o otvorení nového vyšetrovania proti Chodorkovskému, ktoré by mohlo vyústiť do tretieho procesu s ním, prominentného väzňa vo väzení navštívili agenti tajnej služby a mali s ním pohovor.

Títo muži mu údajne povedali, že zdravotný stav jeho onkologicky chorej matky sa rapídne zhoršuje. Argumentovali aj reálnou hrozbou začatia tretieho procesu, i keď Putin vo štvrtok takúto možnosť označil za málo pravdepodobnú.

Lebedev sa stretne s právnikmi, aby diskutovali o žiadosti o milosť

Platon Lebedev, bývalý predseda rady riaditeľov skupiny MENATEP a bývalý obchodný partner Michaila Chodorkovského, dnes so svojimi advokátmi posúdi možnosti podania žiadosti o milosť. Uviedol to dnes jeho advokát Alexej Mirošničenko s tým, že rozhodnutie v tejto veci oznámia ešte dnes večer.

Táto správa sa v ruských médiách objavila krátko po tom, ako tlačová služba Kremľa zverejnila, že prezident Vladimir Putin podpísal žiadosť o udelenie milosti bývalému ropnému magnátovi Michailovi Chodorkovskému.

Chodorkovskij a Lebedev sú vo väzení od roku 2003. V roku 2005 ich odsúdili za daňové úniky ropnej spoločnosti Jukos. V ďalšom procese boli v roku 2010 odsúdení za krádež ropy a pranie špinavých peňazí.

Ako dôvod pre udelenie milosti Putin uviedol, že Chodorkovského matka je vážne chorá, ako aj to, že tento kedysi najbohatší Rus absolvoval už viac ako desať rokov zo svojho trestu. Bez udelenia milosti by sa Chodorkovskij, odsúdený za daňové úniky a spreneveru, na slobodu dostal v auguste budúceho roku.

Chodorkovskij doteraz vždy odmietal podať žiadosť o milosť, lebo by to podľa neho znamenalo priznanie viny. Putin zasa viackrát verejne vyhlásil, že ak Chodorkovskij žiadosť napíše, je pripravený posúdiť ju.

Chodorkovského advokáti, ktorí sú podľa agentúry DPA prekvapení Putinovým rozhodnutím, oznámili, že záležitosť nebudú komentovať, kým sa nestretnú so svojím mandantom.

Chodorkovského matka Marina dnes uviedla, že advokát Vadim Kľuvgant je na ceste do väzenského tábora na severozápade Karélie, kde si jej syn odpykával trest. V rozhovore pre agentúru Interfax dodala, že "podporuje každé rozhodnutie svojho syna".

Chodorkovskij: Som rád, že Putin vyhovel mojej žiadosti o milosť

Chodorkovskij, ktorý pristál na letisku Schönefeld pri Berlíne, vydal už na nemeckej pôde vyhlásenie, z ktorého vyplýva, že pre svoje omilostenie nemusel uzavrieť žiadnu dohodu o svojej vine. "Otázka viny nebola nadhodená," citovalo internetové vydanie spravodajského týždenníka Der Spiegel text, v ktorom niekdajší ropný magnát ďakoval všetkým zainteresovaným za pomoc a podporu a informoval: "Dvanásteho novembra som požiadal ruského prezidenta o udelenie milosti z rodinných dôvodov a som rád, že urobil kladné rozhodnutie."

Nemecká vláda ocenila aj úsilie Hansa-Dietricha Genschera, ktorý v roku 1992 odišiel do dôchodku z postu nemeckého ministra zahraničných vecí, za jeho zákulisné lobovanie v prospech Chodorkovského. Nemecko udelilo Rusovi ročné vízum.

Genscher uviedol vo vyhlásení, že s Putinom sa stretol dvakrát na rozhovoroch o Chodorkovskom. Dodal, že sa prípadu ujal z "humanitárnych dôvodov", keď ho o to požiadali Chodorkovského právnici.
"Je unavený, ale veľmi šťastný, že je nakoniec na slobode," uviedol Genscher, ktorého citoval na internete týždenník Der Spiegel.

Šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová takisto privítala prepustenie Chodorkovského. "EÚ sledovala Chodorkovského... prípad vyše desať rokov a neprestajne vyjadrovala svoje znepokojenie nad pravdepodobným porušovaním zákonov počas súdnych procesov, ktoré sú zrkadlom systémových problémov v ruskom súdnictve," uviedol hovorca Ashtonovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok