Do vesmíru odštartoval európsky vesmírny teleskop GAIA

TA3 SITA
19.12.2013 19:19

Ľudstvo urobilo ďalší krok v skúmaní vesmíru. Európska vesmírna agentúra vyslala družicu, ktorá má mapovať planéty, hviezdy a ostatné telesá v galaxii. Hlavnou úlohou zariadenia pomenovaného Gaia je zbierať informácie, ktoré vedci využijú pri ďalšom skúmaní slnečnej sústavy.

Z Guyanského kozmického centra neďaleko mesta Kourou vo Francúzskej Guyane dnes o 6:12 miestneho času (10:12 SEČ) vyštartovala raketa Sojuz ST-B, ktorá do vesmíru vyniesla vesmírne observatórium Gaia v hodnote 740 miliónov eur.

To sa od rakety úspešne odpojilo niekoľko minút po štarte a momentálne letí do vzdialenosti približne 1,5 milióna kilometrov od Zeme, odkiaľ bude vykonávať svoju misiu. Let by mal trvať zhruba mesiac.

Úlohou observatória, ktoré prevádzkuje Európska vesmírna agentúra (ESA), je vytvoriť trojrozmernú mapu najbližšieho okolia Zeme v galaxii Mliečna dráha. Mala by tak spresniť polohu približne miliardy hviezd, čo predstavuje asi jedno percento všetkých hviezd v Mliečnej dráhe.

Pri 150 miliónoch najžiarivejších hviezd taktiež vypočíta ich radiálnu rýchlosť. Gaia by vďaka svojim citlivým prístrojom taktiež mala objaviť aj množstvo doteraz neznámych menších vesmírnych objektov.
Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok