Vůjtek pred Arosa Challenge zase počítal ospravedlnenky

TASR TA3
17.12.2013 15:39

Tri zmeny v nominácii musel urobiť tréner Vladimír Vůjtek pred utorkovým zrazom slovenskej hokejovej reprezentácie. Na turnaj Arosa Challenge 2013 vo Švajčiarsku (20.–21. decembra) nakoniec nepocestujú útočník Rastislav Špirko a obrancovia Milan Jurčina a Juraj Valach.

Vůjtek pred Arosa Challenge zase počítal ospravedlnenky
SITA

Na miesto nich dostanú v národnom tíme príležitosť útočník Liberca Tomáš Bulík a obrancovia Peter Čerešňák z Dukly Trenčín a Peter Hraško zo Zvolena, ktorého čaká premiéra v reprezentačnom A-tíme.

"Jurčinu vyradilo z nominácie svalové zranenie, Valach má podozrenie na slepé črevo a je v opatere lekárov. Špirko sa z decembrovej akcie ospravedlnil z rodinných dôvodov," uviedol tréner Vůjtek na utorkovej tlačovej konferencii v hoteli DoubleTree by Hilton v Bratislave.

Turnaj konajúci sa v horskom stredisku Arosa bude pre slovenských hokejistov poslednou medzinárodnou previerkou pred februárovým olympijským turnajom v Soči. V porovnaní s novembrovým Nemeckým pohárom nastalo v slovenskom výbere veľa zmien – do Švajčiarska pocestuje až 17 nových hráčov. Vůjtek priznal, že pri tvorbe nominácie musel opäť počítať množstvo ospravedlneniek. Niektorých vyradilo zranenie, iných choroba, iní odriekli účasť pre únavu či z iných dôvodov. Na turnaji, ktorý mal byť generálkou na ZOH v Soči, tak tréner nebude môcť otestovať viacerých vytypovaných adeptov na olympijský dres. "Samozrejme, situácia je nenormálna. Dospel som k názoru, že najviac unavení hráči v Európe sú tí slovenskí. Českí hráči hrajú tí istú súťaž ako slovenskí a nemajú problém reprezentovať. Napríklad Zbyněk Irgl mieri na tretí turnaj v rade a ide do národného tímu s radosťou. Podobne Michal Vondrka zo Slovana," poznamenal reprezentačný kouč.

Práve Slovan je osobitou kapitolou. Po Nemeckom pohári, kde sa predstavilo šesť hráčov bratislavského tímu, sa tréner "belasých" Rostislav Čada sťažoval, že jeho zverenci prišli z Mníchova unavení. Pred turnajom vo Švajčiarsku preto požiadal Vůjteka, aby ich tentoraz nenominoval. "Téma Slovan je už pre mňa uzavretá. Otázky treba smerovať iným zopodvedným ľuďom, ktorí si to musia medzi sebou vysvetliť. Samozrejme, nám to narušilo prípravu, chceli sme si overiť formu hráčov a skonfrontovať ich medzi sebou," priznal český tréner. "Či ma to hnevá? Nie. Za dva a pol roka, čo pôsobím pri slovenskom národnom tíme, si zvykám, že každá nominácia má najmenej desať zmien. Takže v podstate je to v norme..."

Šance niektorých hráčov na účasť na ZOH sa podľa Vůjteka týmto výrazne znížili. "Do Arosy ideme vyskúšať nový tím. Možno sa niektorí z hráčov ukážu v dobrom svetle a budú ašpirovať na miestenku na majstrovstvá sveta v Minsku. Veríme, že v Arose objavíme nových hráčov podobne ako pred dvoma rokmi Miklíka a Haščáka."

Premiéru v národnom tíme zažijú vo Švajčiarsku okrem Hrašku aj brankár Marek Čiliak z Brna a obranca Miroslav Macejko z Košíc, s 21 rokmi najmladší hráč v slovenskom výbere. Najskúsenejšími sú obrancovia Dominik Graňák z Dinama Moskva (130 štartov v reprezentácii) a Tomáš Starosta z Jugry Chanty-Mansijsk, ktorého zdobí 129 reprezentačných štartov. Práve Graňák bude kapitánom tímu a Starosta s Ivanom Barankom jeho asistentmi. Laco s Čiliakom by mali každý odchytať v Arose po jednom zápase.

Nominovaní reprezentanti pred štvrtkovým ranným odletom do Švajčiarska absolvujú na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu dvojdňové sústredenie. V Arose čakajú na slovenských hokejistov dva súboje – v piatok 20. decembra o 16.00 h nastúpia v Arose proti Bielorusku a na druhý deň potom jeden z dvojice Švajčiarsko, alebo Nórsko.

Káder SR na turnaji Arosa Challenge vo Švajčiarsku (20.–21. decembra 2013)

brankári - Marek Čiliak (Kometa Brno, ČR), Ján Laco (Donbass Doneck, Ukr./KHL)
obrancovia - Ivan Baranka (Avangard Omsk, Rus./KHL), Dominik Graňák (Dinamo Moskva, Rus./KHL), Miroslav Macejko (HC Košice), Juraj Mikuš (HC Lev Praha, ČR/KHL), Tomáš Starosta (Jugra Chanty-Mansijsk, Rus./KHL), Ivan Švarný (Medveščak Záhreb, Chorv./KHL), Peter Čerešňák (Dukla Trenčín), Peter Hraško (HKm Zvolen)
útočníci - Tomáš Bulík (Bílí Tyři Liberec, ČR), Rastislav Dej (HK Hradec Králové, ČR), Peter Galamboš (MHC Martin), Marcel Haščák (Dinamo Riga), Adam Lapšanský (HK Poprad), Patrik Lušňák (ŠHK 37 Piešťany), Tomáš Marcinko (HC Košice), David Skokan (HC Slavia Praha, ČR), Gabriel Spilar (HC Košice), Ján Sýkora (HC Plzeň, ČR), Roman Tománek (HK Nitra), Radoslav Tybor (HC Pardubice, ČR), Peter Zuzin (HKM Zvolen)
Realizačný tím - Otto Sýkora (generálny manažér), Vladimír Vůjtek (tréner), Peter Oremus (asistent trénera), Vladimír Ország (asistent trénera) MUDr. Vladimír Lupták (lekár), Samuel Petráš (masér), Michal Malina (masér), Branislav Prokop (fyzioterapeut), Igor Andrejkovič (videotréner)

Program turnaja Arosa Challenge 2013:

piatok 20. decembra:  Slovensko – Bielorusko (16:00), Švajčiarsko – Nórsko (20.15)
sobota 21. decembra: Švajčiarsko - Bielorusko/Slovensko (15:45), Nórsko – Bielorusko/Slovensko (20:00)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok