Tolokonnikovová zostane do konca trestu v nemocnici

TASR
16.12.2013 11:18

Členka ruskej punkovej skupiny Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová, ktorá bola odsúdená na dva roky za výtržníctvo, zostane do vypršania trestu v marci 2014 vo väzenskej nemocnici v Krasnojarsku. Agentúru RIA Novosti o tom dnes informovala predstaviteľka väzenskej správy Jekaterina Brocmanová.

Tolokonnikovová zostane do konca trestu v nemocnici
SITA

Tolokonnikovovú hospitalizovali vo väzenskej nemocnici v novembri, keď ju z Mordvianskej republiky previezli do Krasnojarska.

Do nemocnice ju prijali na sledovanie, ktoré bolo nutné po tom, ako držala hladovku na protest proti životným a pracovným podmienkam v mordvianskom pracovnom tábore. Viackrát tam vyhlásila, že sa obáva o svoj život. Okrem toho podala na vedenie pracovného tábora žalobu.

Rozhodnutie o tom, že Tolokonnikovová zostane do konca trestu v krasnojarskej väzenskej nemocnici, prijala koncom minulého týždňa osobitná komisia. Ako však uvádza RIA Novosti, želanie zostať v nemocnici vyjadrila aj samotná odsúdená. V súčasnosti sa rozhoduje o jej pracovnom zaradení.

Na Nadeždu Tolokonnikovovú a ďalšiu odsúdenú členku Pussy Riot by sa mohla vzťahovať aj pripravovaná prezidentská amnestia pri príležitosti 20. výročia prijatia ruskej ústavy.

Obe mladé ženy vlani v auguste odsúdili na dva roky väzenia za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou. Rozsudok súvisel s ich protestným vystúpením proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa. Vymerané tresty by im mali vypršať koncom marca. Tretiu účastníčku protestu Jekaterinu Samucevičovú súd v odvolacom konaní oslobodil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok