Most-Híd chce podľa SNS dosiahnuť úplnú školskú autonómiu

TASR
14.12.2013 13:31

Most-Híd si navrhovanými zmenami v školskom zákone chystá pôdu na totálnu školskú autonómiu. Tvrdí to prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj. Poslanci Mosta-Híd chcú podľa podpredsedu SNS do škôl s vyučovacím jazykom menšín "prepašovať viac maďarčiny v pedagogickej dokumentácii a učebnice v maďarskom iredentistickom duchu".

Most-Híd chce podľa SNS dosiahnuť úplnú školskú autonómiu
SITA

"Kontroverzným legislatívnym návrhom sa majú deti z menšinových škôl vymaniť spod občianskeho a kultúrno-historického vzťahu k Slovensku," domnieva sa Rafaj.

Most-Híd chce zefektívniť výchovu a vzdelávanie detí v národnostných školách zavedením tzv. špecifických vyučovacích predmetov. Majú to byť predmety, vďaka ktorým sa má žiak oboznámiť s kultúrnym dedičstvom štátu a národa, ku ktorým sa vzťahuje daná národnostná menšina. Formou špecifického vyučovacieho predmetu by sa mala učiť aj slovenčina. Zmeny presadzujú prostredníctvom novely školského zákona, o ktorej budú poslanci rokovať na aktuálnej parlamentnej schôdzi.

Poslanci Mosta-Híd tiež chcú, aby učebnice používané pri výučbe špecifických vyučovacích predmetov - slovenského jazyka a slovenskej literatúry, prvouky, prírodovedy, vlastivedy, geografie, dejepisu a hudobnej výchovy v školách s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny neboli len prekladmi zo slovenčiny do jazyka menšín, ale aby ich vypracovali autori priamo pre príslušnú menšinu. Strana tiež navrhuje, aby sa niektoré dokumenty národnostných škôl a školských zariadení viedli len v jazyku menšiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok