Mandelove pozostatky prepravili do jeho rodiska

TA3 TASR
14.12.2013 07:41

Telesné pozostatky zosnulého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu prepravili do jeho rodiska - dediny Qunu v provincii Východné Kapsko, kde ich miestni obyvatelia vítali tradičným spevom a tancami a kde sa v nedeľu uskutoční štátny pohreb.

Mandelove pozostatky prepravili do jeho rodiska
SITA

Nad kolónou áut prevážajúcich rakvu prelietavali vojenské vrtuľníky a ľudia zhromaždení po krajoch trasy pohrebného sprievodu vzdávali hold prvému prezidentovi tmavej pleti v dejinách JAR.
Mandelu, ktorý zomrel 5. decembra vo veku 95 rokov, pochovajú na pozemku rodinnej usadlosti v Qunu po štátnom pohrebe. Ten by mal byť zmesou vojenských pôct a tradičných pohrebných obradov kmeňa Xhosa, ktorého bol Mandela príslušníkom.

Na pohrebe sa okrem rodinných príslušníkov zúčastnia aj juhoafrickí a zahraniční hostia, vrátane britského princa Charlesa a amerického bojovníka za ľudské práva Jessieho Jacksona.

Otvorená je účasť penzionovaného arcibiskupa Desmonda Tutu, laureáta Nobelovej ceny za mier a Mandelovho dlhoročného priateľa, ktorý je však aj kritikom súčasnej vlády a vedenia vládnuceho Afrického národného kongresu (ANC).

Kým jeho dcéra Mpho Tutuová vo vyhlásení uviedla, že jej otec nie je v aktívnej kňazskej službe a preto sa na pohrebe nezúčastní, hovorca juhoafrického prezidenta Mac Maharaj deklaroval, že Tutu je na zozname pozvaných hostí. "Určite je pozvaný. Je to významný človek," ubezpečil. Tutuov hovorca sa k záležitosti odmietol vyjadriť, dodal, že komentovať ju nebude ani samotný arcibiskup.

Dnes rakvu prevezú do provincie Východné Kapsko, kde telo bojovníka proti apartheidu v nedeľu uložia do zeme v jeho rodnej obci Qunu. V predvečer pohrebu sa na Walter Sisulu University v Mthathe v provincii Východné Kapsko za účasti vedenia ANC a vládnych predstaviteľov uskutoční bohoslužba ako poďakovanie za Mandelov život a dielo.

Mandela, ktorý bol v rokoch 1994-99 prvým černošským prezidentom JAR, zomrel minulý štvrtok vo veku 95 rokov. V utorok sa s ním na štadióne v Johannesburgu uskutočnila smútočná rozlúčka za účasti stovky významných zahraničných hostí z celého sveta.

Záujem rozlúčiť sa s Mandelom mali tisíce radových Juhoafričanov. Presklená rakva s jeho telom bola tri dni vystavená v Union Buildings v Pretórii. Ako informovali tlačové agentúry, mnohí ľudia prvému černošskému prezidentovi JAR hold vzdať nestihli kvôli dlhému čakaniu alebo problémom s dopravou.

Mnohé obchodné reťazce - supermarkety, fitnescentrá a obchodné domy - už oznámili, že zostanú v nedeľu z úcty k zosnulému zatvorené. Jeden reťazec supermarketov zostane otvorený, informoval však, že daruje všetok svoj zisk na charitu.

Futbalová liga odložila všetky zápasy až do pohrebu Mandelu.

Mandela prevoz.jpg
Mandela pochod.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok