Americký dron zabil v Jemene 15 svadobčanov

TASR
13.12.2013 08:20

Najmenej 15 jemenských svadobčanov zahynulo vo štvrtok počas vzdušného útoku, ktorého pôvodným cieľom bol konvoj členov medzinárodnej teroristickej siete al-Káida. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne bezpečnostné zdroje.

Americký dron zabil v Jemene 15 svadobčanov
SITA

Lietadlo, ktoré nálet v provincii Bajdá podniklo, neidentifikovali. Miestne zdroje i médiá však tvrdia, že išlo o bezpilotné lietadlo. "Vzdušný útok minul svoj cieľ a zasiahol konvoj vozidiel svadobčanov; desať ľudí zahynulo na mieste a ďalší piati podľahli zraneniam po prevoze do nemocnice," spresnil nemenovaný jemenský bezpečnostný predstaviteľ. Zranenia utrpelo ďalších päť osôb.

Jemen sa už niekoľko rokov zmieta vo vnútornej nestabilite, ku ktorej prispieva zlá ekonomická situácia, separatisti na juhu a šiitskí povstalci na severe krajiny, ako aj militanti napojení na al-Káidu. Spojené štáty vystupňovali útoky bezpilotných lietadiel v rámci kampane proti organizácii al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP), ktorú Washington považuje za najaktívnejšie krídlo teroristickej siete, píše Reuters.

Opakované incidenty, pri ktorých namiesto zamýšľaných militantov zahynuli civilisti, však vyvolávajú kritiku zo strany ľudskoprávnych organizácií. Pri útokoch bezpilotných lietadiel USA zahynuli desiatky jemenských civilistov, uviedla v augustovej správe ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok