Severná Kórea oficiálne potvrdila popravu strýka vodcu Kim Čong-una

TASR TA3
12.12.2013 23:34

Severná Kórea dnes oficiálne oznámila popravu strýka vodcu Kim Čong-una. Bývalého druhého najmocnejšieho muža v krajine generála Čang Song-tcheka pritom nazvala zradcom "horším, než je pes".

Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Oficiálne vyhlásenie KĽDR prišlo iba niekoľko dní po tom, čo režim prostredníctvom štátnych médií oznámil, že Čang Song-tchek prišiel o všetky svoje funkcie pre údajné podozrenia z korupcie, užívania drog, gamblerstva, záletníctva a vedenia "nemravného a zvráteného života".

Generál Čang Song-tchek bol považovaný za Kimovho mentora, ktorý mu pomohol upevniť moc v komunistickej krajine po smrti jeho otca a bývalého severokórejského vodcu Kim Čong-ila pred dvoma rokmi.


Čang je jedným z posledných a najvýraznejších personálnych zmien, ktoré Kim Čong-un uskutočnil v zjavnom úsilí posilniť svoju moc, píše AP. Generál Čang Song-tchek bol ženatý s Kimovou tetou Kim Kjong-hi, mladšou sestrou zosnulého vodcu Kim Čong-ila.


Niektorí analytici sa domnievajú, že čistky sú následkom Kimovho rastúceho sebavedomia. Južná Kórea sa však tiež obáva, že odstránenie takejto významnej súčasti severokórejskej vlády - mnohými považovanej za vysokopostaveného stúpenca ekonomických reforiem v čínskom štýle - môže vyvolať nebezpečnú nestabilitu či viesť k zlým odhadom alebo útokom na Soul.


Napätie na Kórejskom polostrove po marcových a aprílových hrozbách Kimovej vlády proti Soulu, Tokiu i Washingtonu naďalej pretrváva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok