Nečas podpísal amnestiu výmenou za iný podpis Klausa

TASR TA3
12.12.2013 11:53

Bývalý český premiér Petr Nečas (ODS) tento rok v januári v odpočúvanom rozhovore povedal šéfke svojho kabinetu Jane Nagyovej (teraz Nečasovej), že svoj spolupodpis pod novoročnú amnestiu prezidenta Václava Klausa vymenil za súhlas prezidenta s konsolidačným balíčkom pripraveným vtedajšou vládou.

Nečas podpísal amnestiu výmenou za iný podpis Klausa
SITA

Jeden z advokátov, ktorí mali možnosť oboznámiť sa s policajným spisom v kauze Nagyová, potvrdil informáciu českému serveru Aktuálně.cz. Nečas to už skôr poprel.

Píše o tom dnes webové vydanie denníka Lidové noviny, Lidovky.cz.

Nečas Klausovu amnestiu kontrasignoval bez prerokovania vo vláde. "Amnestia je strašný malér," uviedol vtedajší premiér podľa policajného spisu Nagyovej a dodal, že "môže otvorene povedať, že šlo o podpis za podpis". Políciou odpočúvaný rozhovor sa podľa Aktuálně.cz odohral tento rok 5. januára popoludní.

Informáciu však popreli bývalý Klausov tajomník Petr Hájek i predchádzajúci šéf politického odboru Klausovej kancelárie Ladislav Jakl. "Nie, tú informáciu som nemal a pri ničom takom som nebol. Počujem to prvýkrát," reagoval pre server Hájek. "Takú dohodu vylučujem," vyhlásil Jakl.

Aj Nečas ešte v januári poprel takýto "obchod". Denník Mladá fronta DNES citoval 9. januára jeho slová: "Takýto politický obchod môžem vylúčiť. Pri podpise vládneho balíčka prevládol zodpovedný prístup prezidenta, ktorý nechcel krajinu zbytočne vystaviť chaosu."

Klausova novoročná amnestia prepustila na slobodu približne 6500 väzňov a odpustila podmienečné a alternatívne tresty desaťtisícom ďalších ľudí. Obsahovala aj článok, ktorý sa týkal niektorých obrovských hospodárskych káuz s miliardovými škodami. Autorstvo tohto článku v amnestii dodnes nie je známe, poznamenali Lidovky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok