Štát nevydá cirkvi žiadne nehnuteľnosti na Pražskom hrade

TASR
12.12.2013 09:34

Katolícka cirkev v Česku nezíska v rámci reštitúcií v areáli Pražského hradu žiadnu nehnuteľnosť. Ak by nejakú vlastnila, ohrozilo by to bezpečnosť hradu. Uviedla to v stredu Česká televízia s odvolaním sa na odôvodnenie Kancelárie prezidenta republiky.

Štát nevydá cirkvi žiadne nehnuteľnosti na Pražskom hrade
ČTK

Správu priniesol portál Novinky.cz.

Prezident Miloš Zeman s kardinálom Dominikom Dukom pripravujú novú dohodu, na základe ktorej by cirkev namiesto nehnuteľností na hrade mohla získať iné, ktoré má teraz v trvalom užívaní.

Cirkev žiada domy na Vikářskej ulici v tesnom susedstve katedrály svätého Víta; ďalej kostol Všetkých svätých, ktorý priamo nadväzuje na Vladislavskú sálu; ružový dom stojaci na začiatku Zlatej uličky či Prašnú vežu (tzv. Mihula), v ktorej sídli expozícia Hradnej stráže - celkovo požaduje od štátu vydanie deviatich budov v areáli Pražského hradu.

Ministerstvo vnútra už skôr upozorňovalo, že správu hradu možno "predovšetkým z bezpečnostných a štátnych reprezentatívnych dôvodov len ťažko zaistiť, ak by jednotlivé stavby a pozemky boli spravované rôznymi vlastníkmi".

Hovorca hlavy štátu Jiří Ovčák navyše upozornil, že "žiadosť odporuje dikcii zákona o majetkovom vyrovnaní s cirkvami a dohode medzi prezidentom Václavom Klausom a kardinálom Dominikom Dukom". Informoval o tom portál spravodajskej televízie ČT24.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok