Polícia začala v Kyjeve búrať barikády

SITA TASR TA3
9.12.2013 12:29

Ukrajinská polícia začala dnes búrať barikády, ktoré v južnej časti Kyjeva postavili protivládni demonštranti. Informoval o tom na sociálnej sieti vodca opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko, uviedla agentúra Reuters.

V noci došlo k viacerým stretom medzi demonštrantmi a políciou

Protivládni demonštranti sa v Kyjeve noci na dnes dostali do stretu s políciou. Informovala o tom agentúra AP. Viacero demonštrantov bolo zranených po zásahu, pri ktorom polícia strhla malý stanový tábor blokujúci prístup do vládnych budov, povedal opozičný líder Oleh Tjahnybok, ktorého citovali ukrajinské médiá.
Dnešný incident sa podľa AP zdá menej násilný ako rozháňanie demonštrantov policajtmi pred niekoľkými dňami, ktoré vyvolalo verejné rozhorčenie.

Policajné zásahy v pondelok a dnes boli namierené proti táborom, ktoré vznikli po nedeľnom zhromaždení. Žiaden nesmeroval proti hlavnému táboru na centrálnom kyjevskom Námestí nezávislosti.
Masové protestné akcie na Ukrajine vypukli po tom, ako vláda Mykolu Azarova 21. novembra

Do sídla opozičnej strany Vlasť údajne vtrhlo komando

Ukrajinská zásahová jednotka vtrhla v Kyjeve do sídla opozičnej strany Baťkivščyna (Vlasť) väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej, informovala agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu strany Ostapa Semeraka. Kyjevská polícia však túto informáciu poprela.

Časť komanda vtrhla do centrály strany cez okná, uviedol Semerak a situáciu označil za "šialenú". 
Hovorkyňa strany Natalia Lysovová podľa agentúry Reuters povedala, že maskovaní muži zobrali so sebou počítačový server. Z razie obvinila políciu.

Podľa denníka Ukrajinská Pravda bol záťah dielom Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Tajná služba sa k tomu nevyjadrila. Kyjevská polícia poprela, že by vyslala do centrály Tymošenkovej strany zásahovú jednotku Berkut, informovala ruská agentúra RIA Novosti.

Polícia začala v Kyjeve búrať barikády

Agentúra Interfax informovala, že polícia začala likvidovať barikády aj pred vládnou budovou v inej časti metropoly. K stretom s demonštrantmi nedošlo.

Ukrajinský generálny prokurátor v tejto súvislosti vyhlásil, že demonštranti by mali opustiť verejné budovy a rozobrať barikády. Varoval, že v prípade neuposlúchnutia budú hroziť tresty. Niekoľko verejných budov, vrátane kyjevskej radnice, okupujú demonštranti už vyše týždňa, pripomenul Reuters.

Podľa agentúry RIA Novosti sa dnes popoludní niekoľkotisícový dav demonštrantov vybral na pochod z Námestia nezávislosti smerom k budove prezidentského úradu.

Masové protestné akcie na Ukrajine vypukli po tom, ako vláda Mykolu Azarova 21. novembra pozastavila prípravu na podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ, ktoré sa malo uskutočniť v rámci nedávneho summitu Východného partnerstva v litovskom Vilniuse.

Barikáda pred sídlom prezidenta

Ukrajina Kijev polícia protesty barikády (SITA).jpg

Ťažkoodenci blokujú prístup do budovy ukrajinskej vlády

Ukrajina Kijev polícia protesty 2 (SITA).jpg

Janukovyč tvrdí, že podporuje rokovania s opozíciou

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podporuje po dvoch týždňoch protestov v uliciach hlavného mesta Kyjev rokovania s opozíciou pri okrúhlom stole. Prezident sa vyjadril, že sa chce v utorok stretnúť s tromi bývalými ukrajinskými prezidentmi, aby s nimi rokoval o kríze, uviedlo v pondelok jeho tlačové oddelenie. Janukovyč podporil iniciatívu exprezidenta Leonida Kučmu na usporiadanie okrúhleho stola, "ktoré by mohlo byť miestom na dosiahnutie porozumenia", uvádza sa v stanovisku prezidenta.

"Na utorok je naplánované stretnutie štyroch ukrajinských prezidentov...s cieľom prediskutovať hlavné problémy, ktorým je vystavená krajina," hovorí sa v stanovisku. Janukovyč sa v utorok stretne s Leonidom Kučmom, Leonidom Kravčukom a Viktorom Juščenkom.

Ukraine_Protest-549d124b10154a9185ce49e095c5b4c7.JPEG

Kličko chce rokovať s Janukovyčom, obáva sa však rozohnania protestov

V rozhovore pre Reuters Kličko uviedol, že na rokovaniach s Janukovyčom bude trvať na odstúpení vlády premiéra Mykolu Azarova, ktorá 21. novembra rozhodla o pozastavení príprav na podpísanie asociačnej zmluvy Ukrajiny s EÚ, čím spustila vlnu pouličných protivládnych demonštrácií.

"Som si istý, že súčasná vláda musí odstúpiť," uviedol Kličko. Dodal, že opozícia svoje požiadavky predložila "nie raz" a v súvislosti s nimi je pripravená hovoriť s Janukovyčom, pretože "nikto iný nemôže rozhodnúť".

Podľa Klička vedenia opozičných strán očakávajú, že bezpečnostné zložky pristúpia k silovému variantu a pokúsia sa rozohnať protivládnych demonštrantov.

Ukraine_Protest-cac88b5a828d4747adef203d7a659789.JPEG
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok