Do fakultnej nemocnice v Prešove neprišlo vyše 60 lekárov

TA3, SITA
30.11.2011 19:41

Vedenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove pripustilo, že dnes k nim do práce nenastúpilo viac ako 60 lekárov, tak, ako to deklarovali členovia Lekárskeho odborového združenia nemocnice.

V pôvodnom vyhlásení nemocnice však odznela informácia, že do výkonu práce v prešovskej nemocnici nastúpili všetci lekári a prevzali si príkaz o pracovnej povinnosti. "Všetky liečebné výkony v našom zdravotníckom zariadení prebiehali v riadnom režime. Operačné výkony prebehli taktiež podľa plánu,“ povedala počas popoludňajšieho zasadnutia bezpečnostnej rady krízového štábu námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť Jana Jurašeková. Až na základe novinárskych otázok pripustila, že viacero lekárov do práce neprišlo. Ďalej spresnila, že z celkového počtu 330 lekárov výpovede podalo 171 lekárov, k 30. novembru bolo stiahnutých 29 výpovedí, vo výpovedi ostáva 142 lekárov. Na všetkých 142 sa vzťahuje príkaz pracovnej povinnosti.

Podľa Jurašekovej lekári, ktorí sú vo výpovednej lehote, si prevzali príkaz na povinnosť pracovnej povinnosti buď jednotlivo, alebo plošne v rámci oddelenia. "Tento príkaz sú povinní rešpektovať, takže majú nariadenú pracovnú povinnosť a sú povinní zajtra (vo štvrtok, pozn. red.) nastúpiť na pracovný výkon. Ak je to dané na oddelenie, lekári sú povinní nastúpiť k pracovnej činnosti,“ povedala Jurašeková. Tento príkaz je vyvesený nielen na oddeleniach, ale aj na iných verejne dostupných priestranstvách nemocnice a je zverejnený aj na webovej stránke nemocnice, informovala. Každý lekár, aj ten, ktorý dnes nebol v práci, má možnosť oboznámiť sa s jeho povinnosťou.

Ako uviedla Jurašeková, nemocnica postupovala podľa manuálu ministerstva zdravotníctva, podľa pokynov Obvodného úradu v Prešove, všetko rešpektovali a takým spôsobom aj distribuovali pracovné príkazy jednotlivým lekárom. Či majú lekári do práce nastúpiť aj v prípade, že sú práceneschopní, podľa Jurašekovej zákon neošetruje.

Bližšie informácie nemocnica poskytne vo štvrtok, keď zmonitoruje situáciu na jednotlivých oddeleniach. Na aktuálnu situáciu bude okamžite reagovať. Ak lekári nenastúpia do práce, nahlásia ich na krízový štáb obvodného úradu.

Či má prešovská nemocnica predbežné dohody s novými lekármi, ktorí by mohli nastúpiť do práce po materskej dovolenke, z dôchodku, alebo či sa im podarilo získať lekárov zo zahraničia, zatiaľ nemocnica nepovedala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok