Grécky parlament schválil rozpočet na rok 2014

tasr ta3
8.12.2013 07:15

Grécky parlament schválil v noci nadnes vládny návrh rozpočtu na rok 2014, ktorý počíta s návratom k hospodárskemu rastu po šiestich rokoch hlbokej recesie, oznámila agentúra AP.

Rozpočet podľa očakávaní pri hlasovaní podporili takmer všetci poslanci konzervatívno-socialistickej koalície. Návrh v 300-člennej snemovni prešiel v pomere hlasov 153 ku 142.

Podľa premiéra Antonisa Samarasa je rozpočet na rok 2014 prvým krokom k tomu, aby Grécko prestalo byť závislé na medzinárodnej finančnej pomoci. Grécka ekonomika by podľa neho mala v budúcom roku zaznamenať mierny 0,6-percentný rast, čo je prvé pozitívne číslo od roku 2007.

Podľa agentúry Reuters sú súčasťou schváleného rozpočtu úsporné opatrenia v objeme viac než tri miliardy eur. Počas hlasovania sa pred parlamentom zhromaždilo niekoľko stoviek demonštrantov protestujúcich proti plánovaným rozpočtovým škrtom.

Medzinárodní veritelia od roku 2010 poskytli Grécku už vyše 240 miliárd eur, aby zachránili silne zadlženú krajinu pred hroziacim bankrotom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok