Českému premiérovi sa na pohreb Mandelu ísť nechcelo

TASR, TA3
7.12.2013 17:32

Mikrofóny pri rečníckom pulte v českej Poslaneckej snemovni zachytili v piatok okrem oficiálnych prejavov aj konverzáciu premiéra Jiřího Rusnoka s ministrom obrany Vlastimilom Pickom. Rozprávali sa o ceste na pohreb legendárneho juhoafrického bojovníka za slobodu Nelsona Mandelu. "Ja sa úplne trepem, aby som tam nemusel ísť," vyhlásil Rusnok, ktorého dnes citoval český spravodajský portál iDNES.cz.

Záznam, ktorý v noci nadnes odvysielala stanica ČT24, sa začína Rusnokovým povzdychom: "Ty vole, teraz ešte zase zomrel Mandela."

Odpovedá mu vedľa sediaci minister obrany Picek: "Kto tam pôjde?"

"Ty vole, ja dúfam, že prezident. ... Ja mám ešte nejaký obed, potom máme večeru. Ja mám obavy, aby som ešte nemusel ísť tam. Vôbec sa mi tam nechce. Vôbec," vyjadril Rusnok nechuť cestovať do Juhoafrickej republiky (JAR).

Picek nato Rusnoka upokojoval, že môže letieť špeciálom a zaplatí to on ako minister obrany.
Rusnok však pokračoval: "Ja dúfam, že Miloš (prezident Zeman) je nažhavený, že chce niekam ísť a že pôjde. Oni mu lekári určite budú hovoriť, nech tam nejde."

"Môžeš mi povedať, ako vylezie do tých schodov do toho lietadla?" oponuje mu šéf obrany.
Do diskusie sa v tom momente zapojil minister financií Jan Fischer. "To je úplná hlúposť, ešte tam bude nejaký prúser," upozornil a na mysli mal prezidentovo nedávne zranenie kolena.

Podľa hovorkyne Českej televízie Alžbety Plívovej síce záznam skutočne bol odvysielaný, ale zodpovednosť za jeho podobu smeruje na snemovňu. "Česká televízia vysiela záznamy z rokovaní Poslaneckej snemovne vždy v takej podobe, v akej ich dodáva samotná Poslanecká snemovňa, a to vrátane obrazovej i zvukovej stopy, redakčne do nich nijako nezasahujeme," povedala hovorkyňa webu iDNES.cz.

Prezident ČR Miloš Zeman si od októbra lieči zranené koleno a jeho zahraničné cesty sú zrušené do konca tohto roka. Lekári mu totiž nariadili pokoj a navyše, pohybuje sa pomocou palice.

Podľa hovorkyne Rusnokovho kabinetu Jany Jabůrkovej má vyslanie delegácie do JAR na starosti ministerstvo zahraničných vecí.

Rusnok sa za svoje slová ospravedlnil

Český premiér Jiří Rusnok sa dnes ospravedlnil za svoje slová o nechuti letieť do Juhoafrickej republiky (JAR) na pohreb legendárneho bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandelu. "Nebolo to správne takto sa vyjadrovať," uviedol v esemeske zaslanej českému spravodajskému portálu iDNES.cz. Svoju frustráciu nad povinnosťou reprezentovať Česko zvádza na časovú vyťaženosť. Premiérov prešľap si všimla aj tlačová agentúra AP.

"Za tie slová sa ospravedlňujem. Nebolo to správne sa takto vyjadrovať v súvislosti s úmrtím NelsonaMandelu a mrzí ma to," uviedol premiér Rusnok pre iDNES.cz.

"Zladiť pracovný program s nečakanými udalosťami je vo funkcii predsedu vlády čarovanie s časom, a keďže je december, vzhľadom na nadchádzajúce sviatky fakticky najkratší mesiac v roku, všetko sa koncentruje iba na tri týždne," vysvetľoval premiér svoje rozladenie z nečakanej povinnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok