Kosovskí Srbi odmietli výzvu Tadiča na odstránenie barikád

TA3, TASR
30.11.2011 14:19

Predstavitelia kosovských Srbov odmietli utorkovú výzvu srbského prezidenta Borisa Tadiča na odstránenie barikád, ktorými blokujú premávku na severe.

Kosovskí Srbi odmietli výzvu Tadiča na odstránenie barikád

Mimoriadne chladnú noc strávili kosovskí Srbi pri ohňoch a v automobiloch pri barikádach na severe Kosova, informovala dnes srbská agentúra Beta.

Po utorkových incidentoch, pri ktorých vojaci kosovskej misie NATO (KFOR) opäť nasadili slzotvorný plyn a gumové projektily, prebehla noc v okolí barikády pri dedine Jagnjenica pokojne. Alternatívnu cestu popri barikáde obsadenej vojakmi KFOR Srbi vytvorili v utorok popoludní a v noci nadnes bola otvorená.
Predstavitelia kosovských Srbov odmietli utorkovú výzvu srbského prezidenta Borisa Tadiča na odstránenie barikád, ktorými blokujú premávku na severe.

Starosta Kosovskej Mitrovice Krstimir Pantič vyhlásil, že Tadičova výzva je neprijateľná pre "občanov, ktorí štyri mesiace bojujú na barikádach". Pantič dodal, že demonštranti na barikádach mali štyri mesiace podporu srbskej vlády aj prezidenta.

Pantič vyhlásil, že o zrušení barikád nemôžu rozhodnúť starostovia obcí zo severu Kosova. Tomuto kroku musia predchádzať konzultácie s občanmi a mestskými radami, dodal.
K násilnostiam došlo v pondelok pri obci Jagnjenica západne od mesta Kosovská Mitrovica, kde sa nemeckí a rakúski vojaci ráno pokúsili ťažkou technikou odstrániť srbskú barikádu zo stavebných mechanizmov a nákladných áut. Po tom, čo Srbi odmietli zátarasu opustiť, vojaci nasadili slzotvorný plyn, vodné delá, gumové projektily a slzotvorný sprej.

Jednotka KFOR oznámila, že zranenia utrpelo 25 vojakov, z toho dvaja strelné. Srbi uviedli, že na ich strane je približne 100 zranených.

Misia KFOR zásah zdôvodnila tým, že jej úlohou je zaistiť slobodu pohybu po celom Kosove. Vojaci dostali povolenie použiť ostré náboje v prípade, že na nich zaútočia.
Srbi, ktorí majú na severe prevažne etnickými Albáncami obývaného Kosova väčšinu, v lete postavili na cestách asi 20 barikád, čím v oblasti zablokovali dopravu. Akciou si chcú vynútiť stiahnutie kosovských colníkov a pohraničných policajtov z hraničných priechodov so Srbskom, ktoré dovtedy kontrolovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok