Zomrel Nelson Mandela, prvý juhoafrický černošský prezident

TASR SITA TA3
5.12.2013 23:17

Laureát Nobelovej ceny za mier, bojovník proti apartheidu a bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela vo štvrtok zomrel. Jeho úmrtie oznámil v televízii prezident Juhoafrickej republiky Jacob Zuma, ktorého citovali svetové agentúry.

Bývalý prezident Juhoafrickej republiky Nelson Mandela, ktorý sa stal svetoznámym vďaka dlhoročnému boju proti apartheidu, vo štvrtok zomrel vo veku 95 rokov. Úmrtie oznámil prezident Jacob Zuma, podľa ktorého krajina "stratila svojho najväčšieho syna".

Mandela sa od septembra vo svojom dome v Johannesburgu zotavoval z pľúcnej infekcie po tom, ako bol tri mesiace hospitalizovaný v kritickom stave. Jeho zdravie sa však v posledných dňoch opäť zhoršilo a ťažkostiam spojeným s infekciou nakoniec podľahol.

Profil Nelsona Mandelu

Nelson Rolihlahla Mandela sa narodil 18. júla 1918 v Umtate (Transkei, bývalý štát na juhu Afriky) ako najstarší syn náčelníka kmeňa Tembu. Od roku 1938 študoval právo na univerzite vo Fort Hare v Juhoafrickej republike. O dva roky bol vylúčený zo štúdia za organizovanie bojkotu volieb do študentskej rady. Pracoval v belošskej advokátskej poradni v Johannesburgu (JAR) a v roku 1942 ukončil diaľkové štúdium práva na univerzite (University of the Witwatersrand).

Od roku 1944 bol členom strany Africký národný kongres (ANC). V druhej polovici 40. rokov 20. storočia bol jedným zo zakladateľov Ligy mládeže ANC a v rokoch 1951-52 jej predsedom. V roku 1952 si otvoril prvú černošskú advokátsku kanceláriu v JAR a viedol kampaň občianskej neposlušnosti proti režimu apartheidu, bol zatknutý a krátko väznený.

V roku 1956 ho úrady zatkli a obvinili z vlastizrady. V rokoch 1956 - 1961 obhajoval pri súdnom procese seba a ďalších 156 obvinených. V roku 1961 sa ako jeden z generálnych tajomníkov ANC pričinil o založenie ozbrojenej zložky ANC a nasledujúci rok musel ilegálne opustiť JAR. Po návrate do vlasti ho zatkli a uväznili. V procese v roku 1963 bol opäť obžalovaný z vlastizrady a odsúdený na doživotie.

Vláda Nelsonovi Mandelovi niekoľkokrát ponúkla milosť, ak odíde do exilu v Transkei, ale vždy to odmietol. Po nástupe Frederika de Klerka do funkcie juhoafrického premiéra ho v roku 1990 po 27 rokoch v žalári oslobodili. V máji 1994 sa Mandela stal sa prvým černošským prezidentom v histórii JAR. V tejto funkcii pôsobil päť rokov, v roku 1999 sa stiahol z politického života a usadil sa vo svojom rodisku.

Nelson Mandela získal viaceré medzinárodné ocenenia (Nehrúova cena za medzinárodné porozumenie, Cena Andreja Sacharova a Cena za mier, Rad sv. Jána od britskej kráľovnej Alžbety II., prezidentská medaila slobody od Georga W. Busha) a v roku 1993 spolu s bývalým prezidentom JAR Frederikom de Klerkom Nobelovu cenu za mier.

Mandela bol dlho vážne chorý, posledné dva roky bol opakovane hospitalizovaný. V júni tohto roku ho urgentne hospitalizovali s respiračnými problémami kvôli pľúcnej infekcii, po takmer trojmesačnom pobyte v nemocnici sa vrátil do svojho domova v Johannesburgu v septembri. Prezident Zuma vtedy uviedol, že Mandela je naďalej vo vážnom zdravotnom stave. Jeho domov bol však prestavaný tak, aby mu v ňom bolo umožnené poskytovanie intenzívnej lekárskej starostlivosti na rovnakej úrovni, ako v nemocnici.

Dcéry Nelsona Mandelu sa o jeho smrti dozvedeli na premiére jeho filmu v Londýne

Návštevníci európskej premiéry nového životopisného filmu o Nelsonovi Mandelovi v Londýne sa vo štvrtok večer dozvedeli o jeho smrti po záverečných titulkoch filmu. Dve dcéry Mandelu, ktoré boli na premiére, však požiadali, aby bol film Mandela: Long Walk to Freedom naďalej premietaný. Informovala o tom Nadácia Nelsona Mandelu.
Juhoafrický producent filmu Anant Singh oznámil úmrtie a požiadal o minútu ticha. Mandelove dcéry "kino okamžite opustili", uviedla agentúra Associated Press.

Na premiére boli aj hlavní predstavitelia filmu a britský princ William s manželkou Kate. "Bola to mimoriadne smutná a tragická správa," povedal princ pri odchode. "Práve sme si pripomenuli aký výnimočný a inšpirujúci človek Nelson Mandela bol a moje myšlienky a modlitby sú práve teraz s ním a s jeho rodinou," dodal.

Mandelova dcéra Zindzi Mandela pri príchode na premiéru povedala novinárom, že jej otec má 95 rokov a je veľmi slabý. Film, z ktorého videla predtým iba ukážky, sa jej vraj páči a je podľa nej "autentický".

Herec Idris Elba, ktorý stvárnil vo filme Mandelu, v reakcii na jeho úmrtie uviedol, že "smúti so zvyškom sveta a Madibovou rodinou. Stratili sme jedného z najväčších ľudí, akí kedy kráčali po Zemi: je mi cťou byť s ním spájaný."

Nelson Mandela na stretnutí s Jánom Pavlom II.

Nelson Mandela a Ján Pavol II (SITA).jpg

Mandela s manželkou Winnie predvádza víťazné gesto po prepustení z väzenia

Nelson Mandela s manželkou (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok