Švédsko bolo kľúčovým partnerom USA pri sledovaní Ruska

TASR
5.12.2013 21:57

Švédsko bolo kľúčovým partnerom Spojených štátov v špehovaní Ruska. Informovala o tom dnes švédska televízia, ktorá citovala dokumenty uniknuté z americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

Švédsko bolo kľúčovým partnerom USA pri sledovaní Ruska
wiki

Švédska televízia podľa agentúry Reuters uviedla, že dokumenty získala od novinára Glenna Greenwalda, ktorý ako prvý zverejnil informácie bývalého spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena o masovom sledovaní.
Greenwald dnes na sociálnej sieti Twitter napísal, že blízky vzťah medzi Spojenými štátmi a Švédskom netreba "zveličovať" a že toto je len prvé z mnohých odhalení, ktoré budú nasledovať.

Švédska televízia citovala dokument z 18. apríla, podľa ktorého švédska vládna inštitúcia FRA, vykonávajúca sledovanie elektronickej komunikácie, pomáhala dodávať Spojeným štátom informácie o Rusku.
"FRA poskytla NSA... mimoriadne dôkladný súbor informácií o dôležitých ruských cieľoch, ako je vedenie krajiny či vnútorná politika," uvádza sa v dokumente.

Švédska ministerka obrany Karin Enströmová dnes vyhlásila, že spolupracujú aj s niektorými ďalšími krajinami, ale nespresnila ich.

"Je veľmi dôležité spolupracovať v oblasti vojenského obranného spravodajstva, aby sme mali prehľad o zahraničných hrozbách pre švédske záujmy," dodala ministerka obrany.
"To, že máme spoluprácu, je niečo veľmi prirodzené. Našu bezpečnosť staviame na spolupráci s ostatnými krajinami a organizáciami," vysvetlila.

Podľa iného dokumentu vysokopostaveným zamestnancom NSA nariadili, aby "poďakovali Švédsku za jeho nepretržitú prácu na ruskom cieli a zdôraznili predovšetkým úlohu, ktorú FRA ako hlavný partner zohráva pri sledovaní ruského vedenia i kontrarozviedky". Američan Snowden je v súčasnosti v Rusku, kde v auguste dostal najmenej na rok azyl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok