Slovák má o 42 % menej financií ako priemerný Európan

SITA
5.12.2013 14:55

Priemerný Slovák disponuje o 42 % menšou kúpnou silou ako priemerný Európan. Slovensko sa podľa štúdie GfK radí na 23. priečku v rámci 42 krajín, ktoré sa zúčastnili prieskumu. Celoštátna priemerná úroveň kúpnej sily, teda čistý disponibilný príjem na jedného obyvateľa, predstavuje podľa GfK 7 473 eur.

Slovák má o 42 % menej financií ako priemerný Európan
SITA

V celkovom súčte to tvorí 40,4 mld. eur, ktoré majú spolu k dispozícii všetci obyvatelia Slovenska.

Lichtenštajnsko zostáva podľa GfK aj naďalej na najvyššom mieste z hľadiska kúpnej sily na jedného obyvateľa. Na druhej priečke je Švajčiarsko nasledované Nórskom. Slovensko so svojim 23. miestom z hľadiska kúpnej sily predbehlo svojich susedov, ako Českú republiku, Poľsko, Maďarsko a Ukrajinu, ktorá bola na konci rebríčka.

Z hľadiska krajov je podľa GfK zrejmé, že hlavné mesto je najbohatším regiónom s kúpnou silou na jedného obyvateľa vyššou o takmer 44 % v porovnaní s celoštátnym priemerom. Prešovský kraj s najnižšou kúpnou silou zaostáva za celoštátnym priemerom o 16 %. Aj na úrovni jednotlivých okresov má Bratislava výrazný náskok. Na konci rebríčka sa nachádzajú okresy Kežmarok, Rimavská Sobota, Gelnica, Sabinov a Vranov nad Topľou, kde index kúpnej sily predstavuje menej ako 80 % celoštátneho priemeru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok