Situácia v Bangkoku je napätá, počet obetí potýčok stúpol

TA3 TASR
1.12.2013 07:34

Tisícky thajských demonštrantov pochodovali dnes smerom ku kľúčovým vládnym inštitúciám v snahe paralyzovať administratívu premiérky Jinglak Šinavatrovej. Sobotňajšie potýčky si vyžiadali dve obete, Informovala o tom agentúra DPA.

Demonštranti sa vybrali k sídlu vlády, kým ďalšia skupina sa vydala na pochod k ministerstvu pre obchod. Situácia v thajskej metropole Bangkok, kde sa do ulíc vydali desaťtisíce stúpencov a odporcov Šinavatrovej, zostáva napätá.

Vláda po úmrtí dvoch demonštrantov počas sobotňajších potýčok zmobilizovala vojenské jednotky, ktoré by mali posilniť políciu, píše DPA. Thajský kabinet zdôraznil, že vojaci nie sú ozbrojení.

Odporcovia vlády plánujú dnes obsadiť dve ďalšie vládne budovy; podľa agentúry AP je medzi nimi aj prísne strážené sídlo premiérky. Stúpenci premiérky sa medzitým zhromaždili na jednom zo športových štadiónov. Polícia má v nasadení 20.000 mužov.

Odporcovia požadujú odstúpenie predsedníčky vlády, ktorá je podľa nich len "prevodovou pákou" svojho brata, zvrhnutého premiéra a miliardára Thaksina Šinavatru žijúceho v zahraničnom exile.

Thaksina a jeho sestru podporujú prevažne obyvatelia vidieckych oblastí, zatiaľ čo opozíciu príslušníci strednej triedy v Bangkoku, rojalisti a podnikateľskí lídri.

Premiérka včas opustila komplex, na ktorý zaútočili demonštranti

Protivládni demonštranti prenikli dnes do komplexu športového klubu polície v Bangkoku, kde sa údajne predtým zdržiavala premiérka Jinglak Šinavatrová. Tej sa však podarilo komplex včas opustiť a odísť na neznáme miesto.

Pred sídlom premiérky v inej časti thajskej metropoly zasiahla polícia proti demonštrantom slzným plynom a očitý svedok agentúre Reuters povedal, že zhromaždenia odporcov Šinavatrovej vlády sa konajú v celom meste.

Demonštranti podľa šéfa bezpečnosti vládne budovy neobsadili

Thajským protivládnym demonštrantom sa dnes v rámci úsilia zvrhnúť vládu premiérky Jinglak Šinavatrovej napriek niekoľkým pokusom nepodarilo obsadiť nijaké vládne budovy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na šéfa thajskej štátnej bezpečnosti.

Vodca protestov Suthep Thaugsuban predtým v televíznom vystúpení vyhlásil, že demonštranti "pokojne a bez použitia zbraní" obsadili 12 vládnych budov.

Thajsko Bangkok protest (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok