Ultranacionalisti protestovali v Grécku proti väzbe vodcu Zlatého úsvitu

TASR
30.11.2013 22:45

Stovky stúpencov gréckej ultranacionalistickej strany Zlatý úsvit protestovali pred parlamentom v Aténach proti väzbe straníckeho vodcu Nikosa Michaloliakosa.

Ultranacionalisti protestovali v Grécku proti väzbe vodcu Zlatého úsvitu
SITA

Približne 1000 protestujúcich oblečených v čiernom, ktorí niesli zapálené pochodne a grécke zástavy, oddelili príslušníci poriadkovej polície od ľavicových protidemonštrantov, aby zamedzili prípadným násilnostiam.
Podľa agentúry Reuters išlo o najväčšiu verejnú akciu Zlatého úsvitu od septembrového rozsiahleho zásahu úradov voči strane, ktorý motivovala augustová vražda protifašisticky orientovaného rapera. Zo zabitia hudobníka obvinili stúpenca Zlatého úsvitu.

Trinásť z 18 poslancov strany je v súčasnosti vo väzbe, čelí obvineniam alebo bolo zbavených imunity. Obžaloba v rámci príprav súdneho procesu tvrdí, že Zlatý úsvit funguje ako zločinecká organizácia, a že jej vedenie bolo zapletené do ozbrojených útokov na politických oponentov a prisťahovalcov. Michaloliakos a jeho spolupracovníci obvinenia odmietajú ako politicky motivované.

Zlatý úsvit sa dostal z periférie politického života až do parlamentu, keď vo voľbách v roku 2012 získal sedem percent hlasov. V súčasnosti je strana treťou najpopulárnejšou v Grécku a v aktuálnych prieskumoch verejnej mienky dosahuje asi deväťpercentnú podporu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok