V Káhire prepukli násilnosti, Baradej obviňuje "gangstrov"

TASR
30.11.2011 06:41

Takmer 80 ľudí utrpelo v utorok večer zranenia, keď neznámi mladíci hádzali zápalné fľaše, kamene a strieľali pri zrážkach s demonštrantami neďaleko káhirského námestia Tahrír, kde pokračovali už 11. deň protesty voči vojenskej vláde v Egypte.

V Káhire prepukli násilnosti, Baradej obviňuje "gangstrov"

Popredný reformistický politik Muhammad Baradej uviedol, že demonštrantov napadli "gangstri". Do nemocnice museli odviezť 27 ľudí. Gangstrami v minulosti označovali násilných prívržencov exprezidenta Husního Mubaraka, ktorí ešte za jeho vlády marili už aj tak zmanipulované voľby či napádali protestujúcich na námestí Tahrír. Násilie narušilo dva prevažne pokojné dni v prvej fáze parlamentných volieb, prvých v krajine od februárového zosadenia Mubaraka. Voľby sprevádzala vysoká účasť voličov.

Moslimské bratstvo uviedlo, že nový parlament by mal po voľbách vytvoriť vládu. To by mohlo podľa agentúry Reuters vyvolať možnú konfrontáciu medzi islamistami a vládnucimi generálmi, ktorí akurát vymenovali nového premiéra.

Predbežné výsledky prvej fázy volieb, ktoré môžu priblížiť Moslimské bratstvo k moci, by sa mali začať zverejňovať už dnes. Najvyššia vojenská rada, ktorá sa ujala moci po Mubarakovi, sa však zatiaľ svojich právomocí nezriekla. Generáli sa nechali počuť, že moc odovzdajú zvolenému prezidentovi do polovice roka 2012.

V prvej fáze parlamentných volieb hlasujú obyvatelia Káhiry, Alexandrie a ďalších siedmich provincií. Voľby vo zvyšných 18 provinciách Egypta sa budú konať v decembri a v januári.
Nový parlament bude mať za úlohu vytvoriť komisiu na prípravu novej ústavy pred prezidentskými voľbami plánovanými na koniec júna 2012.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok