Parlament schválil zmeny vo vyplácaní prídavku na dieťa

SITA
27.11.2013 18:08

Rodičia, ktorých deti páchajú priestupky, prídu o detské prídavky. Vyplýva to z novely zákona o prídavku na dieťa, ktorú schválil parlament

Parlament schválil zmeny vo vyplácaní prídavku na dieťa
SITA

Podľa novely zákona sa určí osobitný príjemca prídavku a príplatku k prídavku na dieťa, zvyčajne obec, pri nedbaní o riadne plnenie povinnej školskej dochádzky, uložení výchovného opatrenia a spáchaní priestupku dieťaťom. Pri opakovanom páchaní priestupku sa prídavok rodičom odoberie.

Na prídavok na dieťa budú mať nárok aj tí rodičia, ktorých nezaopatrené dieťa študuje na vysokej škole a jeho štúdium presiahlo štandardnú dĺžku štúdia určenú pre daný študijný program najviac o dva akademické roky. Terajšie prihliadanie len na štúdium v rámci štandardnej dĺžky štúdia sa podľa rezortu práce prejavilo aj vo zvýšení administratívy súvisiacej s konaním a rozhodovaním o nároku na prídavok a príplatok k prídavku zo strany úradov práce, sociálnych vecí a rodiny.

Súčasťou schválenej novely zákona o prídavku na dieťa je aj nové opatrenie, aby rodičia po dovŕšení troch rokov veku dieťaťa úradom práce a sociálnych vecí oznamovali, akým spôsobom a kde bude zabezpečovaná starostlivosť o dieťa do začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky. Poslanec Július Brocka (KDH) navrhol túto povinnosť z novely zákona vypustiť, poslanci Smeru-SD však jeho návrh nepodporili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok