Lieky, ktoré chýbajú v lekárňach, mali vyberať na falošné predpisy

TASR
25.11.2013 21:41

Niektoré z liekov, ktoré podľa lekárnikov v lekárňach chýbajú pre slovenských pacientov, sa mali falošne predpisovať. Ako vyplýva z listu zdravotnej poisťovne Dôvera SLeK, v prípade siedmich liekov z nedostatkového zoznamu lekárnikov poisťovňa zaznamenala výskyt falošných lekárskych predpisov.

Lieky, ktoré chýbajú v lekárňach, mali vyberať na falošné predpisy
SITA

"Pri kontrole pracovníci zdravotnej poisťovne zistili opakované podvodné predpisovanie liekov pacientom bez ich vedomia, pričom výber liekov bol realizovaný neznámymi osobami na celom území SR," píše v liste lekárnikom Dôvera. Komoru preto prosí o informovanie lekárnikov o potrebe vyššej ostražitosti.

Slovenská lekárnická komora urobila zoznam vyše 170 liekov, ktoré majú chýbať, a zverejnila ho na svojom webe. Ministerstvo zdravotníctva problém s nedostupnosťou odmietlo a lekárnikov obvinilo zo šírenia poplašnej správy, tí však trvajú na tom, že lieky pre pacientov nie sú.

Prvý viceprezident SLeK Ondrej Sukeľ potvrdil, že nedostatkové lieky sú zaujímavé z pohľadu ich možného vývozu do zahraničia. Štátny ústav pre kontrolu liečiv v tomto roku nepovolil vývoz štyroch liekov do zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok