V Srbsku začali práce na plynovode Južný prúd

SITA
25.11.2013 09:17

Srbsko počas víkendu oficiálne začalo práce na svojej časti plynovodu Južný prúd, ktorý má zlepšiť dodávky ruského plynu do Európy.

V Srbsku začali práce na plynovode Južný prúd
SITA

Na slávnostnej ceremónii v obci Šajkaš na severe krajiny sa zúčastnili najvyšší štátni predstavitelia a generálny riaditeľ ruského energetického gigantu Gazprom Alexej Miller. Dohodu o výstavbe 421 kilometrov dlhého úseku plynovodu podpísala vláda v Belehrade s Gazpromom v októbri 2012.

Investíciu v objeme 1,9 mld. eur financuje ruská strana. Srbsko bude svoj diel splácať z tranzitných poplatkov. Tie by mali priniesť ročne zhruba 100 mil. eur, uviedol srbský premiér Ivica Dačič. S ukončením prác sa počíta do dvoch rokov. Prvé dodávky by mal plynovod s ročnou kapacitou 63 mld. kubických metrov prepraviť začiatkom roka 2016.

South Stream má dopravovať zemný plyn cez Čierne more do južnej a strednej Európy. Buduje ho firma Gazprom s cieľom diverzifikovať prepravné trasy pri exporte zemného plynu. Na výstavbe pozemnej časti plynovodu sa medzivládnymi dohodami zaviazali podieľať Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Grécko, Slovinsko, Chorvátsko a Rakúsko. Odhadované celkové náklady na projekt sú viac ako 15 mld. eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok