Západné mocnosti sa v Ženeve dohodli s Iránom

TASR TA3
24.11.2013 07:02

Na ženevských rokovaniach šiestich svetových veľmocí a Iránu sa dnes podarilo dosiahnuť dohodu, podľa ktorej Irán obmedzí svoj jadrový program a západné štáty zmiernia sankcie, ktoré na túto krajinu uvalili. Informovala o tom agentúra AP.

"Áno, dohodli sme sa," povedal iránsky minister zahraničných vecí Džavád Zaríf. Jeho slová potvrdil aj francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius, ktorý na otázku, či došlo k uzavretiu dohody, odpovedal: "Áno".

Podľa dohody, ku ktorej sa po štyroch dňoch rokovaní podarilo dospieť až dnes v skorých ranných hodinách, Irán na šesť mesiacov zastaví obohacovanie uránu na úroveň 20 percent. V iných častiach svojho programu obohacovania však Teherán bude môcť pokračovať, napísala DPA.

Päť stálych členov Bezpečnostenej rady OSN a Nemecko sa zaviazalo že v priebehu týchto šiestich mesiacov nebudú na Irán uvaľovať nové sankcie a zmiernia niektoré opatrenia, ktoré voči tejto blízkovýchodnej krajine v minulosti zaviedli.

Barack Obama privítal uzavretie jadrovej dohody s Iránom

Americký prezident Barack Obama dnes vo svojom prejave vyzdvihol skutočnosť, že šiestim svetovým mocnostiam a Iránu sa podarilo dosiahnuť predbežnú dohodu o iránskom jadrovom programe a označil ju za okno do bezpečnejšieho sveta.

Obama však varoval Teherán, že sa musí zrieknuť ambícií vyrábať jadrové zbrane. "Dnes sa nám naskytla príležitosť dosiahnuť komplexnú mierovú dohodu a ja som presvedčený, že ju musíme využiť," povedal Obama.

"Teraz je na Iráne, aby dokázal, že jeho jadrový program je čisto mierový," dodal americký prezident.
Šestica veľmocí - piati stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko - od stredy rokovali Ženeve s Iránom o predbežnej dohode o obmedzení jeho kontroverzne vnímaného jadrového programu výmenou za zmiernenie sankcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok